Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, caută soluţii pentru a prelungi activitatea centralelor pe cărbune din Valea Jiului şi de la Complexul Energetic Oltenia, cu încă cinci ani, tocmai pentru a avea în continuare suficientă energie pe piaţa din România. El a arătat că face o analiză pentru scăderea preţului pentru consumatorul final, fie persoană fizică sau companie şi a adăugat că cine nu respectă nici statul român, nici consumatorul final, va avea o problemă cu ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Suntem în situaţia în care căutăm soluţii pentru a prelungi activitatea centralelor pe cărbune din Valea Jiului şi de la Complexul Energetic Oltenia, tocmai pentru a avea în continuare suficientă energie pe piaţa din România şi pentru a nu plăti preţuri şi mai mari decât cele de acum”, a anunţat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Antena 3.

Ministrul Energiei a precizat că „oamenii se întreabă, pe bună dreptate: dacă eu văd că se cumpără megawattul-oră cu 400 de lei, de ce plătesc 1.500 de lei pe megawatt, preţul final, la unii furnizori? Şi întrebarea este legitimă. Avem reţele vechi de 70 de ani. Pe baza datelor pe care le-am primit, nu am fost convins că 25% din toată energia injectată în Sistemul Energetic Naţional reprezintă pierderi, pierderi care sunt plătite în mod egal atât de bătrânul cu o pensie de 1.500 de lei, cât şi de consumatorul industrial, care consumă energie electrică în valoare de 10 milioane de euro. Toate aceste lucruri trebuie analizate foarte serios”, a menţionat Ivan.

Ministrul Energiei a anunţat că realizează o analiză profundă şi realistă, atât a ministerului, cât şi a întregului ecosistem din industria energetică naţională – gaze naturale şi energie electrică – pentru a identifica acele mecanisme prin care să scădem preţul pentru consumatorul final, fie el persoană fizică sau companie, întrucât industria este un subiect de maxim interes”, a afirmat el. Întrebat dacă mai există „băieţii deştepţi” în energie, ministrul Ivan a precizat că are un singur obiectiv: să scadă preţul.

„Oricine, indiferent cum îl cheamă şi cine este, dacă nu respectă nici statul român, nici consumatorul final, va avea o problemă cu noi. (…) Eu, până la finalul săptămânii viitoare, sper să am datele preliminare, astfel încât să pot veni în faţa guvernului şi a coaliţiei de guvernare cu problemele, soluţiile, riscurile aferente şi să încep să iau măsuri foarte clare şi concrete în această direcţie. Pe lângă investiţiile la care deja am început să lucrez – atât prin PNRR, cât şi prin Fondul de Modernizare, unde avem disponibile 6 miliarde de euro pentru a dezvolta reţele şi noi capacităţi de producţie – lucrez şi la mecanisme de reglare a pieţei, unele aflate la Ministerul Energiei, altele la ANRE sau la Consiliul Concurenţei. Vreau o decizie asumată a coaliţiei de guvernare înainte de a porni aceste acţiuni clare şi vreau ca fiecare instituţie abilitată să îşi facă treaba”, a subliniat Ivan.

El a mai spus că face licitaţia pentru centralele pe gaz, care să înlocuiască activitatea centralelor pe cărbune, pe care să le punem în conservare, nu să le închidem.

 

”Nu vreau să le închidem, ca să fie foarte clar. Strategic, vreau să le avem în continuare în conservare, după ce n-o să mai injecteze direct în sistemul energetic pentru situaţii neprevăzute. În momentul de faţă pregătim două licitaţii. Până în 15 septembrie vor fi depuse ofertele, sper eu, pentru că până acum nu există un mare apetit în direcţia asta şi, în paralel, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, negociem cu cei din Comisia Europeană o prelungire a acestui termen”, a spus Ivan. 

 

Ministrul a amintit că România trebuie să închidă centralele pe cărbune până la 31 decembrie 2025, iar neatingerea acestei ţinte duce la ratarea jalonul 119 din PNRR, iar penalizarea ar ajunge la aproape două miliarde de euro. 

”Am mare încredere că împreună cu Ministrul Fondurilor Europene, care e fost europarlamentar, cunoaşte Bruxell-ul foarte bine vom reuşi să-i convingem să păstrăm încă 5 ani active aceste grupuri”, a adăugat el. 

 

Potrivit lui Bogdan Ivan, România şi-a sumat în 2020 că o să închidă mai devreme capacităţi de producţie pe cărbune de 3.700 de megavati.

 

”Asta înseamnă la consumul de astăzi aproape jumătate din cât consumă România. E uriaş. Sunt zile în care fără energia produsă de cărbune n-am avea echilibru în sistemul energetic şi am fi în pericol foarte mare de a nu avea de a nu avea energie”, a menţionat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.