BMW a lansat în această săptămână, în California, un concept de motocicletă atât de inteligent încât elimină necesitatea ca utilizatorul să poarte echipament de protecţie, inclusiv cască, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, caroseria este flexibilă din faţă până spatele conceptului BMW Motorrad Vision Next 100, ceea ce permite ca acesta să vireze fără să aibă articulaţiile existente la motocicletele actuale. Ghidonul ajustează întreaga caroserie, schimbând direcţia motocicletei.

BMW Motorrad Vision Next 100 este cel mai recent model al seriei Vision Next a grupului german, care aniversează o istorie de 100 de ani a mărcii cu vehicule concept ale Rolls-Royce, Mini şi BMW.

Grupul a organizat în acest an evenimente în întreaga lume pentru a prezenta fiecare nou concept, într-un oraş diferit.

Evenimentul din California, organizat într-un hambar vechi pentru avioane,  a prezentat noua motocicletă împreună cu celelalte vehicule concept ale grupului, fiind al patrulea şi ultimul din această serie.

Dar ce funcţii include BMW Motorrad Vision Next 100?

Potrivit BMW, este o motocicletă prevăzută cu sisteme de auto-echilibrare prin care îşi păstrează poziţia dreaptă chiar şi în staţionare, ceea ce este în beneficiul motocicliştilor novici, dar şi în timpul mersului, ceea ce avantajează utilizatorii experimentaţi la viteze mari.

Mai multe sisteme, unul numit “Digital Companion,” care oferă motociclistului sugestii pentru optimizarea experienţei, şi unul numit  “The Visor”, format din ochelari care acoperă între câmpul vizual şi sunt controlaţi de mişcarea ochilor, se corelează pentru a oferi feedback activ despre condiţiile de drum, ajustând în acelaşi timp, în mod continuu, funcţionarea motocicletei, în funcţie de stilul utilizatorului.

Aceste sisteme echivalează cu sistemele driverless pe care producătorii auto se aşteaptă să le introducă pe vehicule până în 2040.

”Motocicleta are întreaga gamă de date conectate din jurul său şi un set de sisteme inteligente, astfel încât ştie exact ce are în faţa sa”, a declarat Holger Hampf, director la BMW.

Motocicleta are şi o mască flexibilă care permite motocicletei să vireze fără articulaţiile motocicletelor actuale. Ideea este că atunci când motociclistul acţionează ghidonul ajustează întregul cadru pentru schimbarea direcţiei. La viteze mici este necesară o acţionare foarte uşoară, iar la viteze mari este nevoie de o acţionare mai fermă, ceea ce sporeşte siguranţa.

Conceputul motocicletei nu este în totalitate nou. Forma de triunghi negru a croseriei, combinată cu linii albe, şi forma clasică a motorului evocă modelul R32 din 1923, prima motocicletă fabricată vreodată de BMW.

Scaunul, partea superioadă a caroseriei şi aripile sunt din carbon, iar motocicleta are o sursă de energie neconvenţională.

Un alt element modernist este lipsa butoanelor în partea frontală, cu excepţia unui comutator roşu pe ghidonul din dreapta.

BMW a dezvăluit puţine informaţii legate de aducerea în producţie a conceptului, dacă o va face vreodată.

”În mod normal, când proiectăm o motocicletă, tindem să gândim în avans cu 5-10 ani. În acest caz am privit cu mult înainte şi am găsit unele perspective foarte atractive”, a spus Edgar Heinrich, director de design la BMW Motorrad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.