Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender spun că au descoperit o ameninţare cibernetică care copiază cunoscuta platformă ChatGPT cu scopul de a păcăli potenţiali investitori. Înşelătoria începe printr-un e-mail de phishing care conţine un link periculos. Odată accesat acel link, victima este direcţionată către o versiune fictivă a platformei ChatGPT unde sunt prezentate oportunităţi financiare atrăgătoare, de până la 10.000 de dolari pe lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o ameninţare cibernetică care copiază cunoscuta platformă ChatGPT cu scopul de a păcăli potenţiali investitori. Înşelătoria începe printr-un e-mail de phishing care conţine un link periculos. Odată accesat acel link, victima este direcţionată către o versiune fictivă a platformei ChatGPT unde sunt prezentate oportunităţi financiare atrăgătoare de până la 10.000 de dolari pe lună”, anunţă compania.

Versiunea falsă a platformei nu permite o interacţiune liberă cu chatbot-ul, aşa că pe parcursul discuţiei pot fi selectate doar răspunsuri predefinite. În schimb, aplicaţia oficială ChatGPT poate purta conversaţii scrise şi răspunde la întrebări, şi poate, de asemenea, să compună emailuri, eseuri şi multe altele. 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

După o serie de întrebări privind veniturile actuale, falsul ChatGPT solicită verificarea faptului că răspunsurile provin de la o persoană reală prin introducerea unei adrese de e-mail şi a unui număr de telefon valide. La scurt timp, un reprezentant contactează telefonic victima pentru a-i descrie modalităţile de câştig rapid, prin piaţa de criptomonede, petrol şi acţiuni internaţionale, cu o investiţie minimă de 250 de euro. Suplimentar, sunt adresate întrebări privind membrii familiei care dispun de venituri mai mari, precum şi despre existenţa unor conturi de economii.

Următorul pas constă în activarea unui cont de WhatsApp pentru a iniţia procesul de investiţii. Întrucât, în cazul cercetării efectuate de specialiştii Bitdefender s-a optat pentru omiterea acestei etape, atacatorul cibernetic a trimis prin e-mail un formular de plată, unde erau solicitate detalii personale, inclusiv data naşterii şi informaţii despre cardul de credit. Aceste detalii pot fi folosite pentru furtul datelor personale şi financiare.  

Platforma falsă ChatGPT a fost accesibilă printr-un domeniu deja inclus pe o listă a site-urilor periculoase: hxxps://timegaea[.]com. În plus, compania Import Capital din Londra pe care o reprezenta operatorul din call center a apărut şi într-o alertă de la Financial Conduct Authority (FCA), care anunţă că firma nu este autorizată să desfăşoare afaceri în Regatul Unit. 

Utilizatorii de internet trebuie să rămână vigilenţi în perioada următoare, având în vedere amploarea pe care o capătă această metodă de înşelăciune la nivel global. Linkurile primite prin e-mailuri nesolicitate, precum şi oportunităţile de investiţii oferite în numele unor companii reprezintă semnale mari de alarmă. Cei care doresc să testeze aplicaţia oficială ChatGPT şi abilităţile sale de a genera texte pe baza Inteligenţei Artificiale, o pot face numai pe site-ul oficial. 

Fondată în 2001, compania românească Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.Compania a fost fondată şi este deţinută majoritar de Florin Talpeş.
 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.