Belarus va interzice traversarea teritoriului său a produselor petroliere şi chimice, inclusiv îngrăşămintele, din Lituania, ca urmare a deciziei acestei ţări de a bloca tranzitul potasei din Belarus, a anunţat miercuri Ministerul de Externe din Belarus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interdicţia va intra în vigoare pe 7 februarie, a spus ministerul, adăugând că produsele în cauză se ridică la 1,6 milioane de tone pe an şi valorează mai mult de 1 miliard de dolari.

Lituania a blocat de potasă, care este o mare generatoare de bani pentru Belarus, după ce guvernul de la Vilnius a decis că tranzitul este împotriva intereselor sale de securitate naţională.

Măsurile de retorsiune evidenţiază conflictul în curs dintre Belarus, care este susţinută de vecina sa Rusia, şi Occident.

Cea mai mare companie de rafinare din Polonia, PKN Orlen este pregătită să redirecţioneze exporturile de la rafinăria sa din Lituania pentru a trece prin Polonia în loc de Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al rafinăriei pentru Reuters.

”O parte din motivul pentru care am cumpărat anul trecut un terminal lângă graniţa poloneză a fost să putem exporta prin Polonia dacă situaţia politică se schimbă”, a declarat purtătorul de cuvânt Kristina Gendvile.

PKN Orlen a exportat anul trecut 1 milion de tone de petrol din Lituania în Ucraina prin Belarus.

Produsele petroliere către Ucraina au reprezentat anul trecut 2% din toate mărfurile feroviare lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al căilor ferate.

Producătorul lituanian de îngrăşăminte Achema, cel mai mare consumator de gaze naturale din Ţările Baltice, se va confrunta cu ”obstacole serioase” din partea Belarusului, care îi interzice exporturile în Ucraina, a declarat marţi CEO-ul Ramunas Miliauskas, pentru BNS. Compania nu a răspuns imediat, miercuri, unei cereri de comentarii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.