Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut băncilor din zona euro să îşi îmbunătăţească protecţia cibernetică, declarând că problema ar trebui să fie o prioritate de top pe fondul tensiunilor geopolitice accentuale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Solicităm [băncilor] să-şi consolideze măsurile cibernetice şi să analizeze o potenţială creştere a atacurilor şi pericolul acestor atacuri în viitor”, a declarat Andrea Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, într-o conferinţă de presă de joi.

”Vom semnala, de asemenea, atenţia băncilor în legătură cu posibila agravare a tensiunilor globale, care ar putea într-adevăr declanşa mai multe atacuri”, a spus Enria.

 Enria a mai declarat că BCE, banca centrală a celor 19 naţiuni din UE care au adoptat moneda euro, acordă ”din ce în ce mai multă atenţie capacităţii băncilor de a-şi asigura securitatea”.

”Este o zonă dificilă”, a spus el, adăugând că banca centrală are nevoie de mai mulţi oameni cu abilităţile potrivite pentru a monitoriza atacurile cibernetice.

Acordăm o atenţie sporită acestor domenii şi, într-adevăr, ne aşteptăm ca băncile să-şi consolideze apărarea.”

Enria a spus că BCE consideră că ”există o îngrijorare” cu privire la atacurile cibernetice în sens mai larg, dar nu a detaliat detaliile.

Cu privire la Rusia şi potenţialul de sancţiuni în cazul în care tensiunile de la graniţa cu Ucraina cresc, Enria a semnalat expunerea directă a unor bănci europene faţă de Rusia şi Ucraina, dar a spus că ”nu este un mare element de îngrijorare”, deoarece acestea tind să fie relativ limitate şi finanţate local.

Moscova a negat că intenţionează să invadeze Ucraina vecină, dar a desfăşurat aproximativ 130.000 de soldaţi, tancuri, rachete şi chiar rezerve de sânge la graniţă.

Kremlinul cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să devină membră a alianţei militare NATO şi a spus, de asemenea, că doreşte ca organizaţia să-şi retragă prezenţa în Europa de Est.

Departamentul pentru Servicii Financiare din New York a emis o alertă instituţiilor financiare la sfârşitul lunii ianuarie, avertizând cu privire la atacuri cibernetice de represalii în cazul în care Rusia invadează Ucraina şi declanşează sancţiuni ale SUA, potrivit Regulatory Intelligence al Thomson Reuters.

Hackerii cu legături cu Rusia au fost acuzaţi de mai multe atacuri cibernetice mari în trecut, inclusiv de infamul atac cibernetic împotriva companiei SolarWinds din SUA, în 2020, dar ţara nu şi-a recunoscut vreo responsabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.