Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat joi prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţile considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro - întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani.

BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, care să nu afecteze ”capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă”, înainte de a reveni la profituri.

Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţiei ridicată formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriilor cheie, în timp ce veniturile din dobânzi la active nu au ţinut pasul, deoarece multe sunt la dobânzi fixe sau au scadenţe lungi.

BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022.

”Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile sale substanţiale de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023”, a spus banca centrală într-un comunicat.

BCE va reporta pierderea din bilanţ pentru a compensa profiturile viitoare. Nu va face distribuţii de profit către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2023.

Timp de opt ani, BCE a urmat o politică de stimulare fiscală care i-a umflat bilanţul, dar a fost văzută drept controversată în unele trimestre.

Banca centrală a început înăsprirea cantitativă în martie 2023. Dobânzile mai mari au împins mai multe bănci centrale naţionale către pierderi, inclusiv Bundesbank din Germania şi Banca Naţională Elveţiană.

Deşi pierderile nu afectează capacitatea unei bănci centrale de a adopta mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, cifrele anuale sunt privite ca o măsură a credibilităţii şi pot avea un impact asupra acţiunilor lor mai ample.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, a declarat că rezultatul BCE este totuşi ”pe deplin aşteptat” şi ”nu este o problemă majoră”.

”Nu va afecta politica monetară. Nu există nicio instituţie în economie care să poată face faţă unei pierderi temporare mai bine decât banca centrală”, a declarat el pentru CNBC prin e-mail.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.