Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligaţiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor de la clienţii persoane fizice şi juridice, în perioada 1 ianuarie-15 martie 2021, a anunţat marţi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligaţiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor de la clienţii persoane fizice şi juridice, în perioada 1 ianuarie-15 martie 2021, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor. Aproximativ 96% dintre aceste solicitări au fost depuse de persoanele fizice, restul de aproape 4% fiind înaintate de companii, respectiv 800 de cereri”, arată ARB.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie, care se calificau la condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 227/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, au transmis solicitările către creditori, până la data de 15 martie 2021, inclusiv.

Până la data de 15 martie, au fost înregistrate deja 17.220 de soluţionări,  ponderea în totalul solicitărilor fiind de 79%, restul fiind soluţionate după această dată. Băncile au transmis răspunsuri la cererile de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitărilor complete, dar nu mai târziu de 31 martie 2021.

Aproximativ 83% din totalul cererilor soluţionate până la data de 15 martie 2021 au fost soluţionate în baza moratoriului legislativ, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 227/2020, iar restul de 17% în baza măsurilor individuale de sprijin adoptate de bănci.

În conformitate cu reglementările europene emise de Autoritatea Bancară Europeană, clienţii au beneficiat de o perioadă maximă de suspendare de nouă luni, luând în calcul şi suspendările de care au beneficiat pe parcursul anului trecut în baza moratoriilor legislative şi non legislative. Clienţii care au beneficiat deja de această facilitate în limita temporală trasată de reglementarea europeană şi care înregistrează în continuare dificultăţi financiare temporare au opţiunea să se adreseze băncii creditoare pentru măsuri de restructurare pentru a evita ca împrumutul să devină neperformant.

”Într-un efort conjugat şi cu autorităţile statului, prin efectul moratoriului legislativ, precum şi prin măsuri individuale, băncile au soluţionat 686.500 de cereri provenite de la clienţi la nivelul întregului an 2020, în această statistică fiind incluse şi măsurile de amânare la plată a dobânzilor pentru cardurile de credit. Aproximativ 67% din totalul soluţionărilor la nivelul anului 2020 s-au realizat în baza măsurilor individuale adoptate de bănci pentru sprijinul clienţilor, iar restul de 33% în baza moratoriului legislativ”, precizează ARB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.