Banca Mondială şi-a redus luni prognoza anuală de creştere a economiei globale pentru 2022 cu aproape un punct procentual, de la 4,1% la 3,2%, invocând impactul pe care îl are invadarea Ucrainei de către Rusia asupra activităţilor economice, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat reporterilor, în cadrul unei conferinţe, că cel mai mare factor unic care a determinat revizuirea în sens negativ a prognozei de creştere a fost o contracţie economică estimată de 4,1% în Europa şi Asia Centrală, potrivit Reuters.

Alţi factori din spatele încetinirii creşterii faţă de prognoza din ianuarie includ costurile mai mari ale alimentelor şi combustibilului suportate de consumatorii din economiile dezvoltate din întreaga lume, a spus Malpass.

Acestea sunt parţial rezultatul sancţiunilor occidentale asupra energiei ruseşti, care au condus la creşterea preţului petrolului şi gazelor la nivel mondial. Întreruperea exporturilor agricole ucrainene este, de asemenea, citată ca factor care contribuie la creşterea preţurilor.

Rusia a blocat marile porturi ale Ucrainei la Marea Neagră, făcând extrem de periculos pentru navele care transportă cereale şi alte produse să călătorească pe calea maritimă cheie care leagă Ucraina de restul lumii.

Banca Mondială ”se pregăteşte pentru un răspuns continuu la criză, având în vedere crizele multiple”, a spus Malpass reporterilor.

”În următoarele câteva săptămâni, mă aştept să discutăm cu consiliul nostru de administraţie un nou pachet de răspuns la criză, pe 15 luni, de aproximativ 170 de miliarde de dolari, care să acopere  perioada aprilie 2022 până în iunie 2023”, a arătat Malpass.

 Acest pachet de finanţare pentru criza din Ucraina este chiar mai mare decât cel organizat de Banca Mondială pentru ameliorarea Covid-19, care a ajuns la 160 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, daunele pe care invadarea Ucrainei de către Rusia le-a cauzat economiei globale sunt nesemnificative în comparaţie cu efectul catastrofal pe care l-a avut asupra economiei Ucrainei şi, într-o măsură mai mică, asupra celei din Rusia.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a estimat că PIB-ul anual al Ucrainei va scădea cu 45,1%, o cifră uluitoare pentru o ţară cu peste 40 de milioane de locuitori.

Înainte de război, analiştii anticipau că PIB-ul Ucrainei va creşte puternic în următorii ani.

Economia Rusiei primeşte, de asemenea, un impact major, în mare parte din cauza impactului sancţiunilor şi embargourilor comerciale susţinute de NATO şi Occident.

La începutul lunii aprilie, Banca Mondială a exstimat că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în acest an, ca urmare a sancţiunilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat luni că puterile occidentale au eşuat în ceea ce el a numit campania lor de război economic ”blitz”  împotriva Rusiei.

După ce a scăzut brusc în primele săptămâni de război, rubla rusă şi-a recuperat o mare parte din valoare.

Economiştii spun însă că această redresare este o iluzie creată de controalele valutare interne stricte impuse de Kremlin, care au umflat în mod fals valoarea rublei în interiorul Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.