Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar crea incertitudini o lungă perioadă de timp şi ar afecta probabil economia, pe termen scurt, potrivit minutei ultimei şedinţe de politică monetară a Băncii Angliei, publicată joi, care este cel mai puternic avertisment dat până acum de instituţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertismentul Băncii Angliei vine la două zile după ce FMI a apreciat că economia mondială ar suferi dacă britanicii vor vota pentru retragerea ţării lor din UE, la referendumul din 23 iunie.

”Un astfel de vot ar avea ca rezultat o lungă perioadă de incertitudini pentru perspectivele economice, inclusiv cele legate de perspectivele de creştere a exporturilor”, potrivit minutei băncii centrale a şedinţei din 13 aprilie.

Aceste incertitudini ar reduce probabil cererea pe termen scurt şi ar avea implicaţii semnificative pentru preţurile activelor, în special asupra cursului de schimb.

Pentru prima oară, oficialii băncii centrale au spus că văd semne că referendumul care urmează să aibă loc afectează deciziile de afaceri, având loc o scădere importantă a vânzărilor de proprietăţi comerciale, amânarea unor investiţii şi scăderea numărului de listări de companii.

”Aceşti factori ar putea încetini într-o anumită măsură creşterea din prima jumătate a anului 2016%, potrivit Băncii Angliei.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a descris Brexitul ca cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară internă şi a subliniat avantajele aduse de relaţiile comerciale libere cu UE.

El a fost criticat din acest motiv de parlamentarii pro-Brexit, în pofida poziţiei oficiale neutre a băncii centrale.

Minuta Băncii Angliei porneşte de la comentariile lui Carney, dar se bazează pe dovezi clare despre efectele dezbaterilor legate de referendum asupra economiei britanice.

Cei nouă membri ai consiliului de politică monetară al Băncii Angliei au decis în unanimitate menţinerea dobânzii cheie la minimul record de 0,5%.

Inflaţia din Marea Britanie a atins luna trecută 0,5%, maximul ultimelor 15 luni, în timp ce inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor, energiei şi carburanţilor, urmărită atent de banca centrală, a urcat la 1,5%, cel mai ridicat nivel după octombrie 2014, fiind peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters.

Lira sterlină s-a depreciat cu peste 7% în acest an, iar săptămâna trecută a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.