Banca Angliei a cerut marţi ”acţiuni internaţionale urgente” din partea autorităţilor de reglementare privind instituţiile financiare nebancare, după ce a fost forţată să salveze fondurile de pensii din Regatul Unit, în septembrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O serie de fonduri de pensii se aflau la câteva ore de o prăbuşire, când banca centrală britanică a intervenit pe piaţa de obligaţiuni pe termen lung.

Criza a venit după ce o serie de schimbări masive ale ratelor dobânzilor pentru datoria guvernamentală a Regatului Unit au expus vulnerabilităţile fondurilor de investiţii bazate pe pasive (LDI), care sunt deţinute de fondurile de pensii din Regatul Unit.

În cel mai recent raport de stabilitate financiară publicat marţi, banca centrală a spus că dacă nu ar fi acţionat, ”stresul ar fi afectat în mod semnificativ capacitatea populaţiei şi a întreprinderilor de a accesa credite”.

Programul său temporar de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă a dat timp fondurilor LDI să-şi susţină poziţiile de lichiditate şi să asigure stabilitatea financiară a ţării.

Banca a subliniat necesitatea ca autorităţile de reglementare din toate jurisdicţiile să consolideze rezistenţa sectorului, spunând că ”este nevoie de acţiuni internaţionale urgente pentru a reduce riscurile în finanţarea nebancară”.

Banca centrală a declarat că va începe un ”exerciţiu de scenariu exploratoriu” concentrat pe instituţiile financiare nebancare, pentru a înţelege mai bine şi a atenua riscurile asociate.

”Rezilienţa acestui sector trebuie îmbunătăţită în mai multe moduri pentru a-l face mai robust. Acest lucru include necesitatea unor măsuri de reglementare pentru a se asigura că fondurile LDI îşi păstrează nivelurile mai ridicate de rezistenţă. Au fost deja făcuţi câţiva paşi, iar anul viitor vom lucra în continuare”, a concluzionat Banca.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.