În urmă cu cinci ani, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, deţinea o participaţie la producătorul său de cipuri în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari. După creşterea de joi a acţiunilor companiei, care au atins un nivel record, participaţia sa se ridică acum la peste 90 de miliarde de dolari, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nvidia a raportat miercuri seara venituri în primul trimestru care au depăşit estimările, vânzările crescând cu peste 200% pentru al treilea trimestru consecutiv, determinate de cererea de procesoare de inteligenţă artificială.

Huang a oferit, de asemenea, o prognoză peste aşteptări şi a indicat investitorilor că Nvidia se aşteaptă la o cerere nesăţioasă pentru unităţile sale de procesare grafică AI sau GPU.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Compania a semnalat clienţilor săi, în special marilor companii de servicii cloud, că ar putea obţine o rentabilitate puternică a investiţiei lor în cipurile scumpe.

”Schimbăm fundamental modul în care funcţionează computerele şi ce pot face computerele”, a spus Huang.

Huang deţine aproximativ 86,76 milioane de acţiuni ale Nvidia, sau mai mult de 3,5% din acţiunile în circulaţie ale companiei.

Având în vedere că acţiunile au crescut cu peste 9% joi, la un preţ de aproape 1.038 USD per acţiune, valoarea participaţiei sale a crescut cu aproximativ 7,7 miliarde USD.

Preţul acţiunilor Nvidia a crescut de peste două ori în acest an, după ce s-au triplat în 2023. Au crescut de aproximativ 28 de ori în ultimii cinci ani.

Huang a adăugat acţiuni la participaţia sa în 2022, când acţiunile au atins minime relative înainte de boom-ul AI.

Huang, în vârstă de 61 de ani, a fondat compania Silicon Valley în 1993 pentru a construi GPU-uri pentru jocuri 3D.

În timp ce jocurile au fost cea mai mare afacere a companiei timp de decenii, Nvidia a pătruns pe alte pieţe, inclusiv abonamentele la jocuri în cloud, metaversul şi cipurile pentru minat criptomonede.

Dar averea Nvidia s-a schimbat dramatic la sfârşitul anului 2022, când OpenAI a lansat ChatGPT, deschizând conceptul de AI generativă pentru publicul larg. Tehnologia a prezentat un viitor în care computerele nu vor prelua doar informaţii noi din bazele de date, ci pot şi genera conţinut nou şi răspunsuri la întrebări din cache-uri mari de date nesortate.

OpenAI îşi desfăşoară cea mai mare parte a dezvoltării de AI pe GPU-uri Nvidia. În timp ce şi alte companii, precum Microsoft, Google şi Meta, şi-au susţinut investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea AI, aveau nevoie de ultimele cipuri AI în valoare de miliarde de dolari pentru a-şi construi modelele.

Huang a fost imaginea Nvidia şi principalul său agent de vânzări, lăudând constant potenţialul şi puterea utilizării GPU-urilor companiei pentru construirea AI.

Nvidia, care dezvoltă software şi instrumente AI de mai bine de un deceniu, a ajuns în poziţie de prim rang pentru a deveni furnizorul de top pentru cele mai mari companii de tehnologie.

Compania deţine acum aproximativ 80% din piaţa de cipuri pentru AI, iar Huang este printre cei mai bogaţi 20 de oameni din lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.