Autorităţile franceze încearcă să recupereze impozite restante de 2,5 miliarde de euro de la mai multe bănci, pentru presupusele roluri pe care le-au avut într-o schemă folosită pentru a evita impozitele legate de plăţile de dividende, a declarat ministrul Bugetului, Gabriel Attal, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Attal a prezentat cifra într-o audiere publică înregistrată la Senat pe 2 mai, pentru prima dată când guvernul a cuantificat potenţialele pierderi pentru finanţele statului din aşa-numitele tranzacţii ”cum-cum”, menite să evite astfel de taxe.

Attal nu a numit băncile care au emis cererile şi a spus că se lucrează pentru a determina valoarea veniturilor fiscale pierdute.

Ziarul Le Monde a relatat pentru prima dată despre comentariile lui Attal luni, adăugând cifra de 2,5 miliarde de euro considerată ca presupusă fraudă fiscală din 2017 până în 2019.

Biroul lui Attal nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii de marţi. Un purtător de cuvânt al parchetului financiar a refuzat să comenteze.

În martie, autorităţile fiscale franceze au percheziţionat birourile din Paris a cinci bănci, inclusiv Societe Generale, BNP Paribas şi HSBC, pentru suspiciunea de fraudă fiscală în acest caz.

Percheziţiile au vizat şi Exane, care face parte din BNP Paribas, şi Natixis, filiala băncii de investiţii a grupului bancar francez BPCE.

Investigaţii similare au fost efectuate în Germania şi în alte ţări europene.

Băncile au refuzat să comenteze.

Băncile franceze ar fi ajutat clienţii străini preluând temporar acţiunile pe care le deţineau la companii franceze, în jurul zilelor de dividende, pentru a evita perceperea taxelor asupra acestora, au declarat procurorii în martie.

La câteva zile după percheziţii, federaţia bancară franceză a declarat că a introdus un dosar la cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, pentru a cere guvernului mai multă claritate cu privire la regulile aplicabile privind impozitarea dividendelor.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.