Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a avertizat miercuri că operaţiunile wireless 5G ar putea afecta radioaltimetrele majorităţii aeronavelor Boeing 737, cu efect negativ pentru activitatea echipajelor şi aterizarea avioanelor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Directiva FAA se referă la avioanele 737, cu excepţia seriilor 200 şi 200-c, se arată într-o notificare a Registrului Federal publicată online miercuri.

Potrivit administraţiei, avioanele nu se pot baza pe radioaltimetrele lor pentru a-şi îndeplini funcţia prevăzută, dacă experimentează interferenţe de la operaţiunile de bandă largă wireless, în banda de frecvenţă de 3,7-3,98 GHz (banda C 5G).

 FAA a spus în anunţul programat să fie publicat în mod oficial joi că autorităţile de reglementare au stabilit că ”în timpul apropierii, aterizărilor şi retururilor, ca urmare a acestei interferenţe, este posibil ca anumite sisteme de avioane să nu funcţioneze corespunzător”.

Acest lucru ar avea ca rezultat ”o sarcină de muncă crescută a echipajului în timpul apropierii cu directorul de zbor, acceleraţia automată sau pilotul automat cuplat, ceea ce ar putea duce la capacitatea redusă a echipajului de a menţine zborul şi a ateriza în siguranţă a avionului”, se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al Boeing a declarat într-un comunicat: ”Susţinem Directiva de navigabilitate deoarece impune aceleaşi recomandări pe care Boeing le-a oferit operatorilor încă din ianuarie”.

Reţelele de telecomunicaţii lansează sisteme 5G de ultimă generaţie despre care FAA a avertizat anterior că ar putea avea impact asupra electronicelor sensibile ale avioanelor, cum ar fi radioaltimetrele.

Comisia Federală de Comunicaţii şi Administraţia Naţională de Telecomunicaţii şi Informaţii (NTIA) au votat pentru îmbunătăţirea coordonării privind gestionarea spectrului după o dispută privind aviaţia 5G.

Spectrul a fost lansat în ianuarie, dar numai după ce Verizon Communications  şi AT&T au convenit să amâne instalarea turnurilor wireless 5G în apropierea aeroporturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.