Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a informat miercuri că a aprobat un ordin al preşedintelui privind stabilirea cotei obligatorii estimate de achiziţie de certificate verzi aferentă anului 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere prevederile art. 4 alin. (7) şi ale art. 8 alin. (8) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 5 şi art. 8 din Metodologia de stabilire a cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 157/2018, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 16.12.2020 a fost aprobat Ordinul nr. 237 din 16 decembrie 2020 privind stabilirea cotei obligatorii estimate de achiziţie de certificate verzi aferentă anului 2021”, anunţă ANRE.

Cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi pentru operatorii economici care au obligaţia achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2021 s-a stabilit la valoarea de 0,4505 CV/MWh pentru un consum de energie electrică prognozat de 44 TWh.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Economiei a estimat pentru anul 2021, a fi exceptată de la plata certificatelor verzi o cantitate de energie electrică de 8 TWh.

Impactul mediu estimat în factura consumatorului final care suportă certificatele verzi aferente schemei de sprijin pentru anul 2021 este 0,063 lei/kWh, comparabil cu valoarea din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.