Două treimi dintre utilizatori nu îşi limitează navigarea pe internetul mobil şi acest lucru se reflectă în creşterea continuă a traficului, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care arată că traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 16% în primele şase luni ale acestui an, ajungând la 3,4 GB per locuitor, în timp ce 55% dintre conexiunile de internet mobil sunt 4G.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apetitul utilizatorilor pentru internet, indiferent dacă vorbim despre cel fix sau cel mobil, a continuat să crească şi în prima jumătate a acestui an. În medie pe locuitor, în România s-au consumat lunar 3,4 GB prin internetul mobil şi 27 GB prin internetul fix. Mai mult, aproape jumătate dintre utilizatori se conectează online atât prin internetul fix, cât şi prin cel mobil”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, într-un comunicat.

Datele prelucrate de ANCOM arată că, la jumătatea anului 2019, numărul conexiunilor la internet mobil era de 19,6 milioane (-1%). Numărul conexiunilor 4G îşi menţine tendinţa de creştere, ajungând la aproape 11 milioane (+6%), ceea ce reprezintă peste 55% din numărul total de conexiuni la internet mobil.

Împreună cu conexiunile 3G (29% din total), ponderea conexiunilor de mare viteză (3G şi 4G) ajunge la 84% din totalul conexiunilor.

În funcţie de numărul de conexiuni active la internet mobil, la jumătatea anului 2019, Orange deţinea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone de 24%, Grupul Telekom de 19%, ceilalţi furnizori însumând 18%. 

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România s-a menţinut la 5,1 milioane la jumătatea anului 2019, în creştere uşoară, de 1%, din care 3,5 milioane sunt în mediul urban (+0,2%) şi 1,6 milioane în mediul rural (+2%).

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 62% la nivel naţional, respectiv de 74% în mediul urban şi de 47% în mediul rural.

Din totalul conexiunilor la internet fix, 71% (3,7 milioane) sunt conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 100Mbps). De altfel, peste 62% dintre conexiunile de internet fix au fibră optică până cel puţin la clădire, fiind realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2019, traficul mediu lunar de internet fix a fost de 27 GB per locuitor, în creştere cu 4%.

În funcţie de numărul de conexiuni la internet fix, RCS&RDS deţinea o cotă de piaţă de 52%, Grupul Telekom de 22%, UPC de 12%, ceilalţi furnizori însumând 14%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România în primul semestru al anului 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Conform unui studiu realizat la comanda ANCOM în perioada iunie - august a acestui an privind atitudinile utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice – persoane fizice, 45% dintre aceştia utilizează atât internetul mobil, cât şi pe cel fix, în timp ce 21% nu folosesc internetul.

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie faţă de serviciile de internet fix sau mobil utilizate, peste 90% dintre utilizatori se declară mulţumiţi, în general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.