Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat luni că propune o taxă de licenţă pentru prelungirea drepturilor de utilizare, proporţional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astfel, ANCOM propune ca Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, să achite o taxă de licenţă egală cu echivalentul în lei a 30 milioane euro fiecare, iar RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ale căror licenţe vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, să achite echivalentul în lei a 25 milioane euro", arată un comunicat al autorităţii.

De asemenea, autoritatea a propus şi prelungirea valabilităţii celor patru licenţe existente în banda de 2100 MHz până la data de 31 decembrie 2031, a informat ANCOM într-un comunicat.

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licenţe de utilizare a frecvenţelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecţie comparativă desfăşurate în anii 2004 şi 2006. Preţul fiecărei licenţe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane dolari pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

"Cuantumul taxei de licenţă ce urmează a fi perceput pentru prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare este bazat pe indexarea preţului istoric de 35 milioane dolari", arată ANCOM.

Exercitarea opţiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licenţă către bugetul de stat.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat pe site-ul ANCOM. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17 ianuarie 2020.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.