Profit News TV îi aduce astăzi împreună, în Maratonul Economia Verde, începând cu ora 10.00, pe cei mai importanţi jucători din industriile care au făcut paşi mari în trecerea la economia verde şi care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori Bucureşti, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica

Speakeri:

Florin Spătaru, Ministrul Economiei

Dan Drăgan,  secretar de stat în Ministerul Energiei

Marius Gavrea, manager specializat tranzacţii ING

Roxana Puia, director marketing Environ

Tánczos Barna - Ministrul Mediului

Dana Dărăban, Director Executiv ACUE

Emil Crişan, Manager Departament Dezvoltare Hidroelectrica

Remus Dănilă, director în Relaţia cu Investitorii şi Business Development BVB

Mirona Daia, director Direcţia Politici Industriale şi Competitivitate, Ministerul Economiei

Monica David - Manager PR Asociaţia Energia Inteligentă

Prin această dezbatere ne propunem să-i ajutăm pe telespectatorii Profit News TV şi pe cititorii Profit.ro, individuali sau societăţi comerciale, să înteleagă necesitatea trecerii la economia verde, dar şi oportunităţile şi opţiunile pe care le au la dispoziţie în procesul de trecere la o economie prietenoasă cu planeta, mediul şi viaţa însăşi.

• Economia sustenabilă şi tranziţia către economia verde a devenit un aspect de interes pentru toate entităţile care fac parte din sistemul economic: Guvernul, companiile de stat sau private, ONG-urile, agenţii de protecţie a consumatorilor discută subiectul sustenabilităţii şi / sau au dezvoltat programe complexe de tranziţie către economia sustenabilă.

Context conferinţă

Economia verde a devenit o temă de interes mondial, european şi naţional. Aproape toate industriile şi sectoarele economice şi-au creat strategii de trecere către economia verde:

Sectorul Imobiliar - Creşterea preţurilor la energie i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să se orienteze către investiţii în sisteme de energie alternativă, precum panourile fotovoltaice, care sunt montate pe mall-uri şi birouri.

• Se implementează soluţii energetice inovatoare cu scopul îmbunătăţirii parametrilor de sustenabilitate ai dezvoltărilor rezidenţiale. Investiţii în dezvoltarea şi operarea unor sistem de încălzire şi răcire folosind pompe de căldură.

• România ocupă locul 3 în topul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, după primii 10 ani de implementare a practicilor de dezvoltare sustenabilă în regiune. Peste 300 de proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaţionale în intervalul 2010- 2020 în România. Pe primul loc se află Polonia (1.232 certificate), urmată de Cehia (422). România (locul 3) este urmată de Ungaria (232 certificări) şi Slovaciei (124). Tendinţa de implementare a standardelor internaţionale de dezvoltare durabilă va escalada în contextul Green Deal, deoarece dezvoltarea sustenabilă devine prioritate în strategiile companiilor imobiliare, pentru a atinge obiectivele impuse de Comisia Europeană.

Sectorul energetic

Războiul din Ucraina şi criză energetică ce i-a urmat, pe fondul sancţiunilor reciproce UE-Rusia ce au afectat importurile de combustibili fosili ale Europei, nu au făcut decât să intensifice nevoia de urgentare a decarbonării sectorului energetic al României şi al întregii Uniuni Europene, fapt de altfel reflectat de deciziile luate la nivel comunitar. 

• România are deschise multiple ′′fronturi′′ de finanţare europeană pentru energie verde, de la Fondul de Modernizare şi PNRR până la ultima variantă a RepowerEU. Cum facem să accesăm mai eficient aceşti bani?

Sectorul bancar

• oferă obligaţiuni verzi sau credite verzi.

• De asemenea există perspective pentru reglementare în domeniul expunerilor CO2 

Sectorul reciclării

Industria reciclării este într-o creştere apreciabilă în economia românească. De altfel, industria reciclării este esenţială pentru atingerea obiectivelor de mediu şi tot mai multe companii cu capital autohton sau străîn sunt prezente în România.

Agricultură

Sectorul agricol se află sub impactul puternic al “Pactului verde”. Fie că vorbim de sectorul vegetal sau de zootehnie, noile norme ale strategiilor europene “Farm to Fork” şi “Green Deal” schimbă regulile din sectorul agro-alimentar.

Sectorul auto

Tranziţia industriei auto la propulsia electrică şi perspectiva intrării în vigoare a restricţiilor pentru motoarele termice în 2035 este o provocare de actualitate pentru România, care pleacă dintr-o poziţie complet defavorizată (veniturile mici ale populaţiei), într-un proces din care nu poate ieşi voluntar.

• Achiziţia de maşini electrice are o mulţime de obstacole, care ţin de preţul ridicat şi de lipsa de infrastructură de încărcare, iar industria locală are nevoie de ajutor pentru a produce maşini electrice accesibile, inclusiv baterii. Pe de altă parte, parcul auto este submotorizat, este extrem de poluant, iar scoaterea maşinilor vechi din circulaţie este dificilă.

Teme de dezbatere

Sectorul Imobiliar

1. Costurile implicate de implementarea soluţiilor de energie alternativă şi disponibilitatea în piaţă a acestor sisteme. Cine suportă costurile şi cum se transferă ele către chiriaşii mallurilor sau clădirilor de birouri?

2. Economiile reale oferite de proiectele rezidenţiale care se folosesc de pompele de căldură pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor.

3. Noile clădiri respectă o serie de criterii stricte de eficienţă energetică. În paralel, statul gestionează imobile vechi şi ineficiente. Oportunitea renovării şi reducerii costurilor prin PNRR.

Energie verde

1. Modificarea legislaţiei urbanismului şi construcţiilor în vederea reducerii poverii birocratice a proiectelor de energie regenerabilă, pentru urgentarea implementării acestora;

2. Parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole, probleme juridice;

3. Investiţii în întărirea reţelelor de transport şi distribuţie de energie, pentru a putea integra o producţie mai mare de energie regenerabilă;

4. Cum valorificăm potenţialul eolian offshore al României

Sectorul financiar

• Implicarea sectorului financiar în tranziţia către economia verde: credite verzi, obligaţiuni verzi

Sectorul reciclării

- linii de finanţare destinate dezvoltării economiei circulare şi industriei de profil;

- implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea economiei circulare;

- cum schimbăm drumul deşeurilor de groapă de gunoi către sectorul de reciclare.

Agricultură

- îngrăşăminte şi pesticide: până unde sunt “medicamente” pentru plante, de unde încep să devină “otravă”;

- falsa dilemă “carne sau greieri”;

- soluţii tehnologice şi economice. Cum poate găşi sectorul agricol echilibrul între eficienţă şi un mediu mai curat.

Auto

• Măsuri de întinerire a parcului auto, suplimentar faţă de Programul Rabla, creşterea ratei de motorizare a populaţiei, posibilităţi de eliminare din trafic a maşinilor foarte poluante, mai vechi de 20 de ani, non-euro sau euro 1;

• Stimularea achiziţiei şi utilizării de maşini electrice prin extinderea rapidă a reţelelor de staţii de încărcare publice, cele la sedii de magazine, companii, prin propuneri de subvenţionare sau scutiri fiscale. Posibilă stimulare financiară (o componentă Rabla) pentru achiziţia de maşini electrice second-hand.

• Proiecte de impozitare bazate pe nivelul de poluare al vehiculelor, o temă veche rămasă doar o teorie, pe care alte ţări o folosesc pentru a încuraja achiziţia de maşini nepoluante. Posibilă resursă financiară pentru Programul Rabla;

• Intrarea României în planurile de investiţii ale marilor companii din zona de producţie a bateriilor electrice pentru autovehicule, posibilă temă pentru guvern, în atragerea de investitori pe acest segment, care are un potenţial de dezvoltare uriaş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.