Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a anunţat luni că în perioada 6-15 ianuarie, când autorităţile au emis coduri galbene şi portocalii din cauza vremii rele, parcurile eoliene au acoperit 13,83% din întreaga producţie de electricitate şi 15,5% din consumul brut de electricitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada respectivă s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh a reprezentat consumul brut de electricitate, arată un comunicat al RWEA.

Industria eoliană a generat 0,30 TWh între 6-15 ianuarie, potrivit RWEA.

"În acest interval industria eoliană a înregistrat variaţii, cu vârfuri în 6, 7 şi 14 ianuarie, când peste o cincime din producţia de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie”, se precizează în comunicat.

În contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii Românii, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industria eoliană a demonstrat că "este un participant cheie pe piaţa de electricitate din România”, spun oficialii RWEA.

Aceştia spun că energia eoliană participă la reducerea semnificativă a consumului de combustibil fosil, respectiv a costurilor asociate, “oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră”.

“Conform datelor furnizate de platforma Electricity Map, care oferă în timp real date referitoare la mixul de producţie a electricităţii şi a emisiilor de dioxid de carbon asociate, se poate constata că România este comparabilă cu Germania, Marea Britanie şi alte ţări cu ambiţii foarte mari în procesul de decarbonizare”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit acestora, investiţia în surse regenerabile de producţie este una strategică pentru siguranţa şi buna funcţionare a sistemului energetic, iar "România ar putea atinge un mix energetic mai curat şi mai ieftin”.

RWEA este o asociaţie profesională care funcţionează ca o organizaţie non-guvernamentală şi are 53 de membri care reprezintă producatori de energie eoliană, producători de echipamente, dezvoltatori de proiecte, firme de maintenanţă, case de avocatură, bănci, traderi de energie.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, 12 ianuarie, o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situaţie extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei şi Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.