Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) asolicitatîn mod oficial preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge noua lege a RCA în forma votată în Parlament şi să o retrimită Legislativului pentru corectarea unor articole care îi afectează păgubiţii RCA, motivând solicitarea prin faptul că actul normativ al conţine prevederi care intră in contradicţie cu Constituţia şi alte legi importante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia service-urilor se declară profund îngrijorată de forma în care noua lege, cu impact asupra a şase milioane de proprietari de autovehicule din România şi asupra multor pieţe, a fost adoptată de către Parlament.

"Legea RCA este o “lege a fricii”, această lege fiind izvorâtă şi construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaţilor fiind purtat, în realitate, doar cu trei părţi: transportatori, asigurători şi ASF",arată comunicatul ASSAI.

Asociaţia argumenează că reprezentanţii a 14% din totalul proprietarilor de autovehicule, cât reprezintă sectorul de transport, au simţit vulnerabilităţile "unui Parlament îngrozit de prespectiva unor noi proteste", astfel că parlamentarii au fost de acord cu adoptarea unor articole nocive pentru păgubiţii RCA.

"Dincolo de modul caragialesc în care au decurs dezbaterile din Camera Deputaţilor, faptul că avem în sfârşit o lege a RCA-ului este foarte bine, păcat că aceasta conţine prevederi care vor afecta peste 270.000 de păgubiţi RCA în fiecare an", mai arată ASSAI.

Asociaţia cere modificarea a două prevederi din lege: termenul de plată a despăgubirilor, care a fost majorat de patru ori, de la zece zile în prezent la 40 de zile, şi plata despăgubirilor stabilite în baza unor preţuri de referinţă, în condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri referinţă pentru bunuri şi servicii.

ASSAI este a doua organizaţie importantă, după  Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), care afirmă că noua lege a RCA votată în Parlament serveşte doar interesele patronilor de firme de transport şi afectează interesele şoferilor obişnuiţi. 

"UNSICAR va notifica Comisia Europeană, în cazul în care legea RCA va fi promulgată, întrucât consideră că prevederile acesteia sunt anticoncurenţiale", a precizat asociaţia, într-un comunicat. 

Uniunea brokerilor avertizează că noua lege rezolvă pe termen scurt problema punctuală a "unui segment foarte îngust de clienţi, cu o rată a daunei foarte mare", făcând referire la patronii de firme de transport, care au organizat proteste şi au cerut îngheţarea preţurilor RCA, şi "defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de poliţe RCA, în principal persoanele fizice".

Brokerii consideră că doar concurenţa reală pe piaţa RCA va regla cu adevărat tarifele, iar orice formă artificială de plafonare a tarifelor poate avea ca efect principal o protecţie inadecvată a şoferilor şi nu poate promova şi atrage investiţii serioase în această piaţă, "ci doar limitează concurenţa şi modelele de business ale brokerilor şi asigurătorilor".

Guvernul a îngheţat tarifele RCA în perioada 18 noiembrie 2016 - 18mai2017, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată la presiunile patronatelor din transportul rutier.

Măsura a fost fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană, în condiţiile în care Comisia Europeană permite astfel de măsuri doar în cazuri excepţionale.

Piaţa RCA a fost zguduită de scandaluri după declanşarea falimentului în cazul Astra şi Carpatica. În prezent, pe această piaţă activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe, ultima intrată de curând pe piaţă.

Alte două companii, Euro Insurance DAC şi DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piaţă, pe baza paşaportului european. Cele două companii nu au subsidiară în România şi, potrivit surselor News.ro, nu sunt încă active pe piaţă.

Un raport publicat anul trecut de Consiliul Concurenţei, care a dat aviz pozitiv Hotărârii de guvern privind plafonarea tarifelor RCA, arată că segmentul RCA "pare" să prezinte unele trăsături oligopoliste, întrucât primii şapte jucători activi controlează peste 90% din totalul subscrierilor începând cu iunie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...