Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a rămas constant în luna aprilie, la valoarea de 40,9 puncte. Peste 82% dintre analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, precum şi o evoluţie, în termeni reali, a PIB, în anul 2022, redusă la 2,3%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de incredere macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie. De asemenea, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobândă de către Banca Naţională în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 82% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

”Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate”, arată asociaţia.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB, în anul 2022, s-a redus la 2,3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.