Băncile vor lua în considerare elementele de neconstituţionalitate ale legii dării în plată, ca şi afectarea contractelor încheiate legal în trecut, pentru modul cum vor reacţiona la impactul legii, a trasmis Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care încă vede un impact negativ asupra stabilităţii financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comunitatea bancară rămâne la aceeaşi părere, conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare, aşa cum, pentru prima oară, s-a considerat de către Banca Naţională a României, în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar bancar", se arată într-un comunicat al ARB.

Bancherii amintesc că există interpretări ale Preşedinţiei, Guvernului, Băncii Centrale Europene şi ale Consiliului Superior al Magistraturii privind posibile elemente de neconstituţionalitate şi hazard moral.

Şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPRB) respinge legea dării în plată în forma aprobată miercuri de deputaţi, întrucât urmează să se aplice şi contractelor în derulare, inclusiv debitorilor aflaţi în executare silită, astfel că solicităinstituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională pentru verificarea actului normative.

Legea dării în plată a fost votată miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu aproape unanimitate de voturi, Camera fiind for decizional.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camera Deputaţilor a votat exceptarea programului Prima Casă din textul Legii privind darea în plată, precum şi stabilirea plafonului pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei la 250.000 euro.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

Deputaţii jurişti au votat aplicarea legii şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci.

De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea să nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre definitivă pentru infracţiuni privind creditul pentru care solicită darea în plată.

Legea a fost aprobată de Senat, după ce preşedintele României a trimis-o Parlamentului spre reexaminare. Iohannis nu mai are dreptul să refuze promulgarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.