Aproximativ 3.000 de angajaţi de la Poşta Română au protestat în Capitală şi în oraşele reşedinţă de judeţ, cerând în principal majorarea salariilor cu 200 de lei şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii (FSPC), Ionel Oţelea, a declarat marţi, pentru News.ro, că la pichete au participat câte 50 de angajaţi, care au protestat în faţa subunităţilor Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) din Bucureşti şi din oraşele reşedinţă de judeţ.

Liderul sindical a precizat că acţiunea de protest nu a afectat activitatea la oficiile poştale.

Ionel Oţelea a spus că angajaţii vor ca, prin acest protest, să atragă atenţia că promisiunile făcute în urma discuţiilor purtate până acum cu conducerea companiei şi cu Ministerul Comunicaţiilor nu au fost onorate, iar oamenii şi-au pierdut răbdarea. El a precizat că principalele revendicări ale angajaţilor Companiei Poşta Română vizează majorarea salariilor cu 200 de lei şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

“Prin acţiunea de protest, vrem să tragem un ultim semnal că ce s-a promis nu s-a întâmplat”, a adăugat liderul sindical.

El a precizat că sindicaliştii din poştă şi comunicaţii susţin şi revendicările angajaţilor din sistemul penitenciar şi vor participa la acţiunile acestora de protest, dar şi la cele ale altor organizaţii sindicale care cer majorări salariale şi condiţii mai bune de muncă.

Peste o sută de poştaşi în stradă la Arad

Poştaşii din Arad s-au adunat în Piaţa Gării, unde se află sediul central, fluturând pancarte pe care aveau trecute revendicările lor.

Liderul sindical judeţean, Ilie Tripa, a declarat că angajaţii nu vor accepta decât o creştere salarială de cel puţin 200 de lei.

”Avem angajaţi cu salarii de 914 lei, dar din luna mai suntem minţiţi în permanenţă şi ni se promite în continuare că revendicările noastre vor fi soluţionate. Am mai solicitat reglementarea acordării concediilor de odihnă, o pensionare mai devreme a salariaţilor şi ca amenzile primite de la Consiliul Concurenţei, în valoare de 33 milioane de euro, să fie convertite în acţiuni”, a spus liderul sindical.

Aproximativ o sută de poştaşi au participat la protestul ce a durat jumătate de oră, aceştia spunând că vor relua acţiunea dacă nu se vor lua decizii urgente privind rezolvarea revendicărilor.

Vaslui: Activitate Poştei, blocată timp de jumătate de oră din cauza protestului a 150 de salariaţi

Aproximativ 150 de angajaţi ai Poştei Române au protestat, marţi, în faţa sediilor companiei din municipiile Vaslui şi Bârlad, în semn de nemulţumire faţă de nivelul scăzut al salariilor, precum şi de neimplicarea noului ministru al Comunicaţiilor în rezolvarea problemelor CNPR.

Pe timpul acţiunilor de protest, angajaţii Poştei au scandat şi afişat diverse lozinci, precum ”Dacă vreţi să salvaţi această ţară, nu lăsaţi Poşta să moară” şi ”Vrem salarii majorate”.

”Noi avem o întreagă listă de revendicări, însă, cele mai importante sunt cele legate de majorările salariale, creşterea veniturilor companiei, reglementarea costului net de către ANCOM şi conversia datoriei Poştei în acţiuni. Toate discuţiile purtate cu miniştrii anteriori ai Comunicaţiilor mergeau în linie dreaptă spre rezolvare, însă, odată cu venirea noului ministru, toate negocierile s-au blocat. Nu a făcut nimic altceva decât să trimită reprezentanţi în AGA şi CA al CNPR pentru a nu ni se majora salariile. De fapt, noul ministru ne tot amână până când îi trece mandatul”, a declarat, marţi, pentru News.ro, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Vaslui, Geta Turbatu.

Potrivit acesteia, cele 30 de minute de protest nu le pot fi imputate salariaţilor întrucât acel interval de timp va fi recuperat pe parcursul zilei, angajaţii renunţând la pauza de masă de la prânz cuvenită prin Contractul Colevtiv de Muncă.  

O sută de poştaşi au ieşit în stradă la Cluj ca să ceară salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune

Aproximativ 100 de angajaţi ai Oficiului Poştal 11 din Cluj-Napoca au protestat, marţi dimineaţă, timp de 30 de minute, faţă de salariile mici din sistem şi condiţiile de muncă pe care aceştia le consideră neadecvate.

Sindicaliştii spun că s-a ajuns la protest deoarece revendicările lor sunt nerezolvate de mai bine de şapte luni, timp în care au fost constant amânaţi. Aceştia solicită majorarea cu 200 de lei, sumă fixă, a salariilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi au solicitat Ministerului Comunicaţiilor să oblige Compania Naţională Poşta Română să crească veniturile companiei.

La acţiune au participat angajaţi de la mai multe oficii poştale din judeţ.

Protestul din Cluj-Napoca a durat în jur de 30 de minute.

Aproximativ 150 de poştaşi din Iaşi au întrerupt lucrul timp de 45 de minute. Lider sindical: Oamenii sunt disperaţi şi ne cer să încetăm total lucrul

Poştaşii au protestat în curtea Centrului Regional de Tranzit şi Oficiul Zonal Poştal de pe strada Aurel Vlaicu din Iaşi.

Acţiunea la care au participat în jur de 150 de angajaţi a început la ora 8.45 şi a durat proximativ 45 de minute. 

Liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Iaşi, a declarat pentru News.ro că activitatea nu a fost afectată, programul participanţilor la protest urmând a fi prelungit cu o oră.

”Oamenii sunt disperaţi şi ne cer să încetăm total lucrul. Salariile sunt între 700 de lei şi 1.200 de lei. Încercăm să negociem cu şefii Companiei Naţionale Poşta Română încă din aprilie, dar suntem umiliţi, conducerea ne tot amăgeşte. Cerem majorarea salariilor cu 200 de lei, nu este vorba de cereri absurde, dar nu suntem ascultaţi. Salariaţii sunt foarte supăraţi, ne solicită să intrăm în grevă generală”, a declarat Elena Bârlescu, liderul SLPR Iaşi.

Potrivit acesteia, numărul angajaţilor Companiei Naţionale Poşta Română, filiala Iaşi, a scăzut în ultimii ani de la 1.200 la 700, iar media de vârstă a salariaţilor depăşeşte 50 de ani. 

Protest de o oră şi jumătate al poştaşilor din Buzău. Lider sindical: Ministerul Comunicaţiilor şi Poşta ne-au dus cu preşul, ne-au spus poveşti şi au omis creşterea salarială

Activitatea oficiilor poştale din Buzău şi Râmnicu Sărat a fost întreruptă marţi, între orele 6.30-8.00, poştaşii protestând astfel faţă de salariile mici şi faţă de incertitudinea locurilor de muncă.  

”Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că după 6 luni de negocieri, Ministerul Comunicaţiilor şi Poşta ne-au dus cu preşul, ne-au spus poveşti şi au omis creşterea salarială. Ca să poată să se întâmple poşta bine în tot judeţul, angajaţii trebuie să plece între 6.30-7.30. La ora asta se întâmplă plecatul curselor către punctele judeţului şi cu tot ce trebuie pentru o zi normală, această activitate a fost întreruptă mai bine de două ore jumătate până la intervenţia conducerii şi de comun acord cu salariaţii s-a reluat lucrul”, a declarat liderul sindical al poştaşilor din Buzău, Ion Bogdan

Sursa citată a declarat că activitatea Poştei nu a fost afectată de protest.

”Pentru clienţii Poştei nu există nicio problemă, efectul a fost un semnal de alarmă al oamenilor care se tem că vor rămâne fără locuri de muncă şi vor salarii ceva mai mari. Principala revendicare este aceea ca cei de la vârful Poştei să crească veniturile. Poşta a pierdut contracte mari, inclusiv cu Electrica, cu tot ce însemna volume mari de trimiteri, solicităm soluţii pentru creşterea veniturilor pentru că altfel se va ajunge la disponibilizări masive anul viitor. Oamenii se tem că pierd locurile de muncă. Din 2009 până acum au plecat 11.000 de oameni de la Poşta Română”, a adăugat liderul de sindical.

El a mai precizat că la Buzău erau circa 700 de angajaţi, iar în prezent mai sunt 520, ceea ce face ca volumul de muncă să fie mult mai mare pentru cei rămaşi în activitate.

Galaţi: Peste 80 de salariaţi ai Poştei Române au întrerupt lucrul pentru jumătate de oră

Aproximativ 80 de angajaţi ai Centrului Regional de Tranzit Galaţi al Poştei Române au ieşit marţi dimineaţă, timp de 30 de minute, din sălile în care lucrează, exprimându-şi nemulţumirile privind nivelul salariilor şi solicitând, printre altele, aprobarea unor modificări legislative privind acordarea concediilor de odihnă sau pensionarea mai devreme a unor categorii de salariaţi.      

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Galaţi, Adrian Tatu, a declarat că protestul s-a desfăşurat între orele 7.45 şi 8.15.

”Astăzi dimineaţă (marţi n.r.) nemulţumirea salariaţilor poştali din Galaţi a fost manifestată de un grup mare de salariaţi între orele 7.45 şi 8.15. Timp de 30 de minute au ieşit din sălile de lucru unde de regulă lucrează şi au aşteptat să vină cineva din partea Companiei pentru a-şi arăta nemulţumirile, dar nu a venit nimeni din partea Companiei”, a spus Tatu. 

Referitor la creşterile salariale, Tatu a precizat că angajaţii doresc o majorare cu 200 de lei. 

”Noi am solicitat o creştere salarială de 200 de lei pentru că avem salariaţi în Poşta care lucrează cu salariul minim pe economie. Deci un factor poştal nu poate fi considerat necalificat, nu e în regulă şi vrem să facem modificarea contractului colectiv de muncă prin care salariul minim din Poşta Română sa fie superior minimului pe economie”, a mai afirmat Adrian Tatu.

O sută de poştaşi au protestat la Ploieşti. Lider sindical: Ne amăgesc din februarie că vom primi o creştere salarială

Aproximativ o sută de angajaţi ai Poştei Române au participat marţi dimineaţă la un protest organizat la Ploieşti, al cărui scop a fost acela de a atrage atenţia supra condiţiilor de muncă şi a salariilor mici.

Protestul a avut loc în curtea interioară a sediului din Ploieşti al Oficiului Judeţean de Poştă Prahova şi a durata proximativ 30 de minute, la acţiune participând oficianţi şi factori poştali care lucrează pe raza municipiului Ploieşti. .

Potrivit preşedintelui Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România filiala Muntenia, Carmen Luca, acţiunea a vrut să fie ”un semnal de alarmă” în ceea e priveşte condiţiile în care lucrează angajaţii Poştei Române şi salariile mici pe care le primesc aceştia.

”Ne amăgesc din februarie că vom primi o creştere salarială, de 200 de lei brut pentru fiecare angajat, dar nu am primit acestă creştrere”, a spus Luca.

Protestul s-a terminat fără incidente şi fără ca activitatea cu publicul să fie afectată.

Ionel Oţelea declara, în august, că cei aproape 25.000 de angajaţi ai Poştei Române, companie controlată de stat prin Ministerul Comunicaţiilor, ar putea înceta în mod spontan lucrul în viitorul apropiat, din cauza salariilor mici şi a faptului că 4.000 dintre ei nu pot să-şi ia concediu.

Liderul sindical atenţiona că gradul de nemulţumire al angajaţilor Poştei Române este foarte mare din cauza unui salariu mediu lunar brut de circa 1.400 de lei pentru mai mult de 60% din personal şi a faptului ca 4.000 de angajaţi nu pot să intre în concediu pentru că sunt angajaţi unici în localităţile unde activează.

În 7 mai, aproximativ 3.000 de angajaţi ai companiei Poşta Română au protestat în Piaţa Victoriei. Principalele revendicări anunţate atunci de sindicalişti vizau creşterea salariilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, compensarea de către stat a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM şi anularea datoriilor Poştei Române, provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei. Sindicaliştii au mai cerut încetarea impunerii, de către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, a efectuării de muncă neplătită, efectuată la ordin de către factori poştali, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante şi diriginţi. 

Poşta Română estimează un profit brut de 4 milioane lei în acest an, de aproape cinci ori mai mic faţă de cel realizat anul trecut, pe fondul creşterii veniturilor cu 6,6%, compania programând investiţii de 65,3 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern în luna iulie. 

Societatea estimează că va avea 26.370 salariaţi la sfârşitul anului 2016. Potrivit raportului financiar depus la Ministerul Finanţelor, anul trecut numărul angajaţilor era mai mic de 25.000. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.