Apple şi administraţia SUA se află, din nou, în conflict din cauza criptării iPhone-urilor. Situaţia a escaladat şi pe Twitter, unde preşedintele Donald Trump acuză Apple că nu vrea să ajute organele de anchetă în investigarea unui criminal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În centrul conflictului sunt două telefoane deţinute de atacatorul de luna trecută de la bază navală din Pensacola. Departamentul de justiţie al Statelor Unite ar vrea ca Apple să ajute în accesarea informaţiilor stocate pe acestea.

Pentru Apple, pe de altă parte, apărarea intimităţii utilizatorilor săi este unul din atuurile de marketing ale companiei, iar “spargerea” telefoanelor propriilor utilizatori i-ar afecta imaginea.

Surse din interiorul Apple susţin că şefii companiei sunt frustraţi de escaladarea rapidă a conflictului, fiind de părere că Departamentul de Justiţie nu a alocat suficient timp încercării de a accesa cele două telefoane, înainte să înceapă să facă presiuni.

Apple trebuie să se gândească şi la avantajele de care se bucură datorită administraţie Trump, în acest conflict, în primul rând la scutirea de taxe în războiul comercial cu China.

Exact asta reproşează şi Trump într-o postare pe Twitter: “Îi ajutăm tot timpul pe cei de la Apple în relaţiile de comerţ, iar ei refuză să deblocheze telefoanele unor criminali”.

Oficialii guvernamentali susţin că Apple nu are de ales în această situaţie, deoarece al patrulea amendament din Constituţie spune că Guvernul poate viola intimitatea persoanei în interesul siguranţei publice.

Situaţia este similară cu cazul atacatorului din San Bernardino, din urmă cu câţiva ani. Atunci Apple a respins public cererile oficialilor americani, însă în paralel le-a spus acestora că poate sparge telefonul într-o lună.

Apple a onorat până acum un număr de aproximativ 127.000 de cerereri guvernamentale pentru accesarea datelor utilizatorilor stocate pe serverele companiei. În acest caz, însă, informaţiile nu sunt criptate şi pot fi accesate fără parola utilizatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.