Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va efectua, vineri, plăţi de 13,6 milioane euro către 27.273 de fermieri care au depus cereri unice de plată în campania 2015, plăţi aferente schemelor din sectorul vegetal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

APIA precizează, într-un comunicat transmis vineri News.ro, că joi avea pregătite pentru plată 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro, bani ce urmează să intre în conturile fermierilor săptămâna viitoare.

Plăţile se efectuează progresiv, începând de vineri, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate şi validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

Schemele care se autorizează la plată sunt: schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha, plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha, plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1.250 euro şi schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie, în cuantum de 19,19 euro/ha.

Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza şi plata celorlalte scheme de plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii şi măsuri de dezvoltare rurală”, precizează APIA, în comunicatul citat.

APIA a efectuat, în noiembrie 2015, plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro pentru 602.159 de fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 miliarde euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1,59 miliarde euro, se va efectua până la 30 iunie 2016.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.