Numai jumătate din softurile necesare plăţilor subvenţiilor aferente anului 2015, pe care le face Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sunt finalizate, data limită de plată fiind 30 iunie 2016, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul anului trecut, sute de mii de fermieri români au fost fi afectaţi de întârzieri la plăţi, din cauză că softul realizat de consorţiul SIVECO-Teamnet a funcţionat cu greutate şi chiar se bloca, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

“La momentul acesta, sunt finalizate modulele pentru plăţile pe care le avem acum şi le plătim. (…) Probabil mai mult de jumătate (sunt finalizate, n.r.). Unul este modulul de control administrativ şi altul este modul de calcul al plăţilor de aprobare la plată”, a afrimat Horumbă.

De asemenea, în acest an angajaţii APIA au controlat în mod aleatoriu circa 55.000 de fermeri la nivel naţional, număr similar celui de anul trecut.

“Pentru aceşti fermieri, pe cererile lor, se lucrează pe controlul administrativ. E vorba de o suprafaţă de 1,5 milioane hectare. Neregulile sunt destul de diverse, pornind de la faptul că unele parcele au fost amplasate greşit, pe locul unde şi-au declarat suprafeţele culturile nu se regăsesc şi până la nerespectări de ecocondiţionalitate”, a precizat Horumbă.

În fiecare an se alege un eşantion din întreaga populaţie de fermieri. Fermierii sunt controlaţi şi în cazul în care se constată neconformităţi, aceştia sunt sancţionaţi.

“Sancţiunea înseamnă că suma se reduce în funcţie de rezultatele controalelor, într-un procent corespunzător cu neregulile constatate, care poate fi între 1 şi peste 50%”, a spus reprezentantul APIA.

"La nivelul anului trecut, de exemplu, s-au găsit nereguli referitoare la declararea eronată a parcelei, a suprafeţelor, adică spune că în parcela respectivă are un hectare dar în teren găseşti că are 80 de ari sau mai puţin. Au fost şi erori de genul că declară că e teren arabil şi acolo găseşti păşune sau culturi permanente", a completat el.

În campania 2015, APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 de fermieri. Restul de 1,34 miliarde euro pentru campania 2015, din plafonul de 1,59 miliarde euro stabilit de UE, trebuie plătit până la jumătatea acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.