Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate de inspectorii Administraţiei Naţionale „Apele Române” (prin Inspecţia Bazinală şi Teritorială de Apă) în perioada ianuarie-noiembrie 2022, peste jumătate (53%) au fost aplicate pentru exploatarea agregatelor minerale, au transmis reprezentanţii de la Apele Române. Astfel, din cuantumul total al amenzilor aplicate, respectiv de 13.075.000 lei, aproape 7 milioane de lei (6.961.000 lei) au vizat exploatarea agregatelor minerale, prin nerespectarea legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1.600 de controale, din care 84 au fost efectuate în comun cu alte instituţii abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv prin încălcarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

Apele Românie atrag atenţia asupra faptului că exploatările de balastiere (nisip, pietriş) care nu respectă obligaţiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului şi pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar şi asupra infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor (diguri, apărări de mal).

Sursa citată mai spune că, pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancţiunile contravenţionale au vizat toate celelalte tipuri de folosinţe, respectiv staţii de epurare şi alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C şi D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale. etc. 

Activităţile Inspecţiei Naţionale a Apelor Române vor continua monitorizarea şi controalele la agenţii economici conform Planului de activitate, a competenţelor şi obligaţiilor ce le revin pe tot parcursului anului, conchide sursa menţionată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.