Facturile finale la energie electrică ale consumatorilor finali care beneficiază de serviciul universal, categorie din care fac parte în special consumatorii casnici din România, vor scădea în medie cu 2,4% în al doilea trimestru din acest an, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, miercuri, reducerea tarifelor componentei pentru piaţa concurenţială (CPC) cu 3,9%, a anunţat Autoritatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANRE a ţinut cont, în stabilirea noilor tarife, de faptul că media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru trimestrul al doilea din 2016 a fost mai mică decât media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru primul trimestru.

"În şedinţa din 30.03.2016 s-a decis reducerea, ȋn medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultimă instanţă ȋn trimestrul II 2016, faţă de cele aplicate ȋn trimestrul I 2016", a precizat ANRE, într-un comunicat.

"Ca urmare a acestui fapt, estimăm că noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% în factura clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal (ȋn principal consumatori casnici)", a completat Autoritatea.

De la 1 ianuarie 2016, 60% din energia electrică consumată de populaţie provine din piaţa liberă, iar restul din piaţa reglementată. De la 1 iulie, ponderea energiei din piaţa liberă va ajunge la 70% din facturi.

Procesul de liberalizare se va încheia la începutul lui 2018, când facturile plătite de populaţie pentru electricitate vor depinde integral de cotaţiile din piaţa liberă.

Pe piaţa liberă, preţul energiei electrice a scăzut puternic din 2012 şi până acum, de la aproape 193 lei/MWh până sub 157 lei/MWh, anul trecut, iar preţurile au continuat să scadă şi în 2016.

Scăderea semnificativă a preţurilor din piaţa liberă este cauzată în primul rând de subvenţionarea prin certificate verzi a surselor regenerabile, dar şi de modul în care se derulează tranzacţiile pe piaţă, precum şi de restricţiile de reglementare, care limitează inclusiv exporturile, spun specialiştii în energie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.