Zeci de vânzători ai Zara au protestat joi, la Madrid, în faţa celui mai mare magazin al gigantului mondial de modă, pentru a cere salarii mai mari, iar unii muncitori din oraşul A Coruna din nord-vestul Spaniei, în care a fost înfiinţată compania, au intrat în grevă în ajunul Black Friday, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proprietarul Zara, grupul Inditex, a fost de acord săptămâna trecută să plătească în februarie un bonus unic de 1.000 de euro (1.041 de dolari) tuturor lucrătorilor cu normă întreagă ai magazinelor din Spania, potrivit sindicatelor care cer salarii mai bune pentru membrii lor, în faţa inflaţiei galopante.

Inditex s-a oferit, de asemenea, să majoreze treptat salariile lunare cu aproximativ 200 de euro până în 2024, propunere acceptată de două dintre cele mai mari grupuri sindicale din Spania, UGT şi Comisiones Obreras, dar respinsă de protestatari, care cer cel puţin dublu.

”Inditex creşte preţurile şi îşi îmbunătăţeşte profiturile, în timp ce salariile angajaţilor sunt în urmă”, a declarat Anibal Maestro, liderul sindicatului CGT, care a convocat mitingul de la Madrid.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria ”Te-am făcut milionar, ne dai salariu precar” şi ”Lucrez pentru Inditex, dar banii nu ajung până la sfârşitul lunii”. ”Vrem o creştere reală a salariului... nu bonusul de 1.000 de euro oferit ca bomboane”, a spus Maestro.

În oraşul A Coruna, unde s-a deschis primul magazin Zara în 1975, Inditex are acum 44 de magazine.

Două dintre acestea, un magazin Zara şi un magazin Massimo Dutti, au fost închise joi, iar aproximativ 1.000 de angajaţi se pregăteau să intre în grevă de o zi, a doua zi de Black Friday.

Salariile lunare ale vânzătorilor din magazinele Inditex din Madrid şi A Coruna sunt de sub 1.400 de euro, potrivit sindicatelor. Muncitorii din depozite au salarii de aproximativ 2.000 de euro, a spus Carmina Naveiro, lider de sindicat din A Coruna, care lucrează la Zara de mai bine de două decenii, adăugând că volumul de lucru al vânzătorilor a crescut în urma comenzilor online.

”Dacă nu obţinem salarii mai bune, vom organiza mai multe proteste în decembrie şi ianuarie”, a spus Maestro.

Inditex are 165.000 de angajaţi în 177 de ţări. Aproximativ 86% lucrează în cele 6.477 de magazine ale sale.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.