Senatul a votat, miercuri, creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe cu 50%, prin creşterea bazei de impozitare cu 50%. Fostul ministru Anca Dragu a precizat că acestea sunt două elemente pe care PSD a încercat să le aducă în atenţia publicului, cum că aceste taxe locale nu ar creşte, de fapt, şi cum că aşa prevede PNRR. „Este absolut incorect”, a adăugat senatoarea USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Taxele locale - impozitul pe proprietate - va creşte. Ca dovadă, Ministerul Finanţelor a făcut o estimare de un plus de venituri de 2,8 miliarde de lei pentru 2023 din această creştere de impozite pe locuinţe.  În ceea ce priveşte PNRR, nu scrie în PNRR că din 2023 trebuie să crească taxele locale din pix cu 50%. PNRR spune că trebuie să se facă o analiză şi un nou model de impozitare, astfel încât impozitul pe locuinţe să fie mai bine corelat cu valoarea proprietăţii. Dar acest lucru se va face progresiv, se va face treptat, gradual, se va face până în 2025-2026.  Abia ieri au fost discuţii cu Banca Mondială pentru a demara această analiză şi acest model. Banca Mondială va prezenta modelul undeva la jumătatea anului 2024. Deci, pe scurt, da, taxele locale – impozitul pe proprietate, pe locuinţe – vor creşte din 2023”, a afirmat joi Anca Dragu.
 
Ea a adăugat că a văzut miercuri un nou record al inflaţiei, 15,9% creşterea preţurilor faţă de anul precedent, faţă de septembrie 2021.
 
„Trebuie să spunem foarte clar că acest nivel foarte ridicat al inflaţiei este rezultatul proastelor politici ale PSD-PNL-UDMR.  Dacă ne uităm la inflaţia în alte state, aceasta este undeva a 10%, sub 10%, din influenţa unor factori exogeni. Mai mult, dacă ne uităm la structura inflaţiei în România, avem o creştere foarte mare de preţuri la produsele alimentare, circa 19% la produsele alimentare, dar produsele de bază au creşteri de preţuri foarte mari, de peste 40%, la produse care fac parte din alimentaţia de bază, cum ar fi ulei, cartofi, creştere de 46, respectiv 42%, făină şi zahăr. Toate aceste preţuri mult mai mari afectează puterea de cumpărare a românilor, sărăcesc românii”, a conchis Dragu.
 
Plenul Senatul a votat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2.
 
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale a fost votat cu 67 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă şi o abţinere.
 
Senatul este prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.