Specialiştii estimează că industria de cipuri va creşte continuu în următorii 15-20 de ani. Pe măsură ce jucătorii globali continuă să inoveze şi să investească în cercetare şi dezvoltare, se aşteaptă ca piaţa să atingă o valoare preconizată de 222,49 miliarde dolari până în 2032, cu o rată de creştere anuală de 10,4%, afirmă analistul Radu Puiu într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la începutul anului şi până la 10 august, indicele companiilor de semiconductori din Philadelphia, cunoscut sub numele de SOX, a crescut cu 42,6%, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu doar 16,36%. SOX include cele mai mari 30 de acţiuni de semiconductori tranzacţionate în SUA. Când vine vorba de obţinerea de câştiguri, sectorul tehnologic nu este prima alegere a investitorilor. Acţiunile tehnologice nu sunt de obicei cunoscute pentru plăţile lor”, arată analistul Radu Puiu într-o analiză XTB România.

Cu toate acestea, un domeniu din cadrul sectorului tehnologic se remarcă prin potenţialul său de a oferi atât creştere, cât şi venituri: industria semiconductorilor.

”Companiile de semiconductori s-au dovedit a fi capabile să ofere o creştere atractivă a capitalului pe termen lung. În plus, acestea au potenţialul de a oferi un nivel de randament care poate genera dividende consistente şi în creştere”, mai spune analistul.

În plus, se aşteaptă ca eforturile de diversificare a lanţului de aprovizionare în afara Taiwanului şi a Chinei să aducă beneficii industriei.

SUA, cu punctele sale forte în cercetare şi dezvoltare, proiectare şi tehnologie de procesare, caută să aducă procesele de producţie mai aproape de casă. Proiectul de lege Chips Act adoptat de Congresul american permite anumitor producători de cipuri să îşi mute filialele de producţie în străinătate. Această mişcare, exemplificată prin aducerea de către Apple a unor turnătorii ale celui mai mare producător de somiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), în SUA, urmăreşte să consolideze capacităţile de producţie naţionale.

”Datorită barierelor ridicate la intrarea pe piaţă şi a cheltuielilor de capital semnificative necesare, se aşteaptă ca firmele din segmentul producţiei de cipuri să înregistreze o creştere continuă în următorii 15-20 de ani. Avantajul lor competitiv şi peisajul tehnologic în continuă evoluţie fac din acţiunile din domeniul semiconductorilor o opţiune atractivă pentru investitori”, este de părere analistul XTB.

În pofida boom-ului investiţiilor în inteligenţa artificială, industria semiconductorilor din SUA a fost afectată deoarece trei companii care au raportat profituri trimestriale au pierdut toate în perioada următoare raportării rezultatelor financiare.

Prin urmare, în cazul Advanced Micro Devices Inc. (AMD), acţiunile companiei cu sediul în Santa Clara au scăzut cu aproximativ 10% a doua zi după ce a raportat rezultatele pe 1 august. De atunci, cotaţia a mai recuperat din pierderi, dar încă se află cu aproximativ 8% mai jos faţă de maximul atins pe 2 august. În ceea ce priveşte Intel Corp. (INTC), acţiunile companiei au câştigat 7,6% în următoarele 3 zile după publicarea rezultatelor trimestriale, dar în prezent (10 august) a pierdut în totalitate avansul şi evoluează cu 0,6% mai jos faţă de nivelul de închidere de pe 26 iulie.

În cazul Qualcomm Inc. (QCOM), producătorul de cipuri a publicat rezultatele pe 1 august, iar de atunci a avut cea mai slabă evoluţie dintre companiile majore producătoare de semiconductori, pierzând 12% în 7 sesiuni.

Analiştii au indicat o serie de factori externi pentru a explica de ce companiile producătoare de cipuri nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor.

O încetinire combinată a vânzărilor de computere personale şi de smartphone-uri precum şi o încetinire a dezvoltării centrelor de date au fost puse pe seama câştigurilor oarecum timide ale industriei. În plus, scăderea ratingului Fitch de nerambursare pe termen lung al emitenţilor în valută a Statelor Unite a fost considerată ca având un impact.

Potrivit unui studiu publicat de compania de consultanţă Gartner în aprilie, livrările globale de PC-uri au totalizat 55,2 milioane în primul trimestru din 2023, o scădere de 30% faţă de primul trimestru din 2022. Acest lucru s-a datorat unei combinaţii de ofertă excesivă şi cerere mai mică din cauza incertitudinilor economice şi a inflaţiei.

Presiunile asupra preţurilor PC-urilor s-au intensificat în timpul trimestrului, deoarece furnizorii au oferit reduceri considerabile pentru a elimina stocurile.

Pentru a impulsiona cererea, furnizorii au redus temporar preţurile medii de vânzare ale PC-urilor aflate deja în stocuri.

”Acest lucru, coroborat cu încetinirea cererii de noi centre de date din ultimii doi ani şi cu „Războiul Rece” tehnologic dintre Statele Unite şi China, au avut un impact asupra industriei semiconductoarelor la nivel global şi, în special, în Silicon Valley”, explică Radu Puiu.

În cadrul raportului de rezultate al AMD, oficialii au declarat că veniturile pentru al treilea trimestru ar urma să se situeze între 5,4 şi 6 miliarde de dolari. În timp ce compania mizează pe noile sale cipuri de inteligenţă artificială, cererea scăzută în domeniul PC-urilor şi reducerea cheltuielilor pentru centrele de date au dus la o scădere la nivelul întregii industrii.

În cazul Qualcomm, încetinirea vânzărilor de smartphone-uri, în special pentru modelele Android, a afectat vânzările microprocesoarelor sale mobile. Compania şi-a ratat obiectivele de venituri, obţinând 8,44 miliarde de dolari faţă de cele 8,51 miliarde de dolari estimate de analişti, mai arată analiza XTB.

Retrogradarea SUA de către Fitch, datorată în principal dezbaterii privind plafonul de îndatorare din Congres, a urmat după ce agenţia de rating de credit a publicat în decembrie 2022 perspectiva sectorului tehnologic din SUA, în care se afirma că "industria tehnologică din SUA se va confrunta cu factori de risc economici în 2023 şi cu o corecţie inevitabilă a preţurilor acţiunilor.

”Fitch se aşteaptă la o deteriorare a condiţiilor de operare în rândul furnizorilor de hardware şi semiconductori deoarece slăbirea cererii va duce la o perioadă de reducere a stocurilor. În pofida prognozei şi a rezultatelor slabe din al doilea trimestru la nivelul întregii industrii, directorul general al Intel, Pat Gelsinger, a părut să ignore retrogradarea ratingului Fitch, declarând pentru Yahoo! Finance, că vede decizia drept o problemă „oarecum minoră". De la începutul anului şi până la 10 august, indicele companiilor de semiconductori din Philadelphia, cunoscut sub numele de SOX, a crescut cu 42,6%. Aceasta se compară cu o creştere de 16,36% pentru indicele S&P 500. SOX include cele mai mari 30 de acţiuni de semiconductori tranzacţionate în SUA. Wall Street se aşteaptă pe scară largă ca rapoartele din al doilea trimestru să confirme atingerea unui minim fundamental pentru industria semiconductorilor conform Evercore ISI. Acest lucru ar trebui să pregătească terenul pentru o redresare treptată în a doua jumătate a anului 2023”, evidenţiază Radu Puiu.

Analiştii văd o slăbiciune în sectoarele PC-urilor, smartphone-urilor, telecomunicaţiilor şi industriei pentru restul anului 2023. Economia slabă din China este o piedică pentru aceste pieţe.

În pofida rezultatelor, în cazul acţiunilor AMD, investitorii s-au orientat în mare parte datorită planurilor companiei pentru restul anului 2023. Compania plănuieşte să accelereze producţia cipurilor sale MI300 AI accelerator în al patrulea trimestru din 2023, potrivit oficialilor AMD. Aceştia au afirmat că angajamentele în domeniul AI au crescut de peste şapte ori în acest trimestru, deoarece mai mulţi clienţi au iniţiat sau au extins programele care susţin viitoarele implementări ale gamei Instinct la scară largă. Creşterea producţiei ar putea face ca AMD să provoace companii precum Nvidia pe piaţa semiconductorilor AI.

Conform Emergen Research, piaţa echipamentelor de fabricare a semiconductorilor este pregătită pentru o creştere substanţială, determinată de creşterea cererii pentru semiconductori. Având potenţialul de a revoluţiona diverse industrii, adoptarea de echipamente de producţie avansate devine indispensabilă.

”Pe măsură ce jucătorii globali continuă să inoveze şi să investească în cercetare şi dezvoltare, se aşteaptă ca piaţa să atingă o valoare preconizată de 222,49 miliarde dolari până în 2032, cu o rată de creştere anuală de 10,4%. În timp ce provocări precum costurile ridicate şi complexitatea tehnologică persistă, beneficiile echipamentelor avansate de fabricare a semiconductorilor propulsează piaţa către un viitor al producţiei eficiente şi performante de semiconductori”, concluzionează analistul XTB.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.