Aurul a înregistrat un avans de 9% între 6 octombrie, cu o zi înaintea atacului Hamas din Israel, şi 20 octombrie, confirmând teoria potrivit căreia, din perspectivă istorică, metalul este influenţat de evoluţiile geopolitice, spune lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la casa de brokeraj XTB România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aurul a înregistrat un avans de 9% între 6 octombrie, cu o zi înaintea atacului Hamas din Israel, şi 20 octombrie, confirmând teoria potrivit căreia, din perspectivă istorică, metalul este influenţat de evoluţiile geopolitice. Marţi, 24 octombrie, avansul s-a corectat la 7,6%”, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România.

Potrivit acestuia, pentru a înţelege mai bine contextul, este util de punctat faptul că media anuală a randamentului aurului a fost de 7,8% între 1971 şi 2022. Acest indicator transformă mişcarea ultimelor două săptămâni într-una de amploare.

„Evenimentele din Orientul Mijlociu au produs efecte pe pieţele materiilor prime, cu reverberaţii pentru metale preţioase, petrol, gaze naturale. Argintul a înregistrat un salt important, de aproape 10% de la închiderea din 6 octombrie, până la vârful recent. Avansul a fost ajustat la 6,2% la închiderea de marţi. Pentru argint, rolul său industrial mai pronunţat aduce un mod de reacţie specific, alternând episoade de volatilitate mai puternică, deseori aliniate cu aurul, cu perioade de calm”, explică analistul XTB România.

Platina a avansat cu aproape 3% între 6 şi 24 octombrie, cu un vârf  de 5,4%. Paladiul a pierdut 2,5% în aceeaşi perioadă, demonstrând că importanţa lui pentru industrie este factorul central, şi, odată cu mişcarea spre electrificare în industria auto, oferta abundentă şi stagnarea cererii au fost factorii dominanţi.

„Se poate spune că, de data aceasta, doar aurul şi argintul au jucat cu adevărat rolul unor active de refugiu, cu o performanţă mixtă pentru platină şi una deloc satisfăcătoare pentru paladiu”, precizează Claudiu Cazacu.

Bitcoin (BTC), un potenţial competitor al aurului,  s-a aflat într-o zonă de penumbră.  Cu toate acestea, aşteptarea unei decizii favorabile în justiţie pentru lansarea unui fond ETF având la bază moneda virtuală a supraalimentat entuziasmul investitorilor. Cotaţia BTC a ajuns aproape de 35 de mii de dolari marţi, nivel văzut ultima dată în mai 2022.

”Poate că, în lipsa cripto-activelor, capitalul focalizat pe aur şi alte instrumente similare ar fi fost mai abundent, ducând la o reacţie mai puternică în piaţă. Este posibil ca avansul aurului să fi fost semnificativ mai ridicat dacă Bitcoin nu ar fi fost catalizat de speranţele lărgirii accesului la acest instrument printr-un fond liber tranzacţionat la bursa americană. Aprobarea unui fond ETF, deşi posibilă, nu este, însă, asigurată, şi un trend ascendent de durată al Bitcoin, este incert, de asemenea. Între motivele care fac dificlă menţinerea pe termen lung a apetitului pentru Bitcoin se află competiţia pentru capital. Titlurile de stat americane pe 10 ani au ajuns de curând să ofere randamente de 5%. Miercuri dimineaţă nivelul era de 4,85%. Dobânzile ridicate nu ajută instrumente precum aurul şi alte metale preţioase, cum nici plasarea rezervelor în Bitcoin nu o fac”, mai arată analistul XTB România.

Cazacu menţionează că motorul principal pe termen scurt nu îl reprezintă dobânzile, ci ramificaţiile tensiunilor pe scena internaţională. Situaţia din Orientul Mijlociu impune o recalibrare a scenariilor.

”Pentru moment, ofensiva israeliană în Fâşia Gaza este în aşteptare, la solicitarea SUA, ceea ce a permis o anume detensionare a cotaţiilor. Pe de altă parte, butoiul de pulbere este aproape plin, iar riscul de scântei rămâne ridicat. În comentarii de la Casa Albă, Iranul a fost numit complice în conflict. Cu un grup de luptă naval în apropiere, investitorii nu pot să ignore potenţiale indicii referitoare la extinderea conflictului. Cu toate acestea, SUA se arată dornice să vadă o detensionare, în timp ce nici Iranul nu îmbrăţişează discursurile războinice. Deşi există foc peste graniţa cu Libanul sau dinspre Irak, spre zone cu trupe americane, nivelul ostilităţilor nu indică o expansiune iminentă a conflictului”, adaugă analistul.

În România, aurul ar putea cunoaşte ajustări după recordul de aproape 300 de lei.

Cu leul relativ stabil faţă de dolarul american în ultimele săptămâni, dar şi în avans faţă de începutul anului, gramul de aur a ajuns la niveluri record la Bucureşti, foarte aproape de 300 de lei. Din 6 până în 24 octombrie, aurul a avansat cu 7,3%.

În primă fază, în evaluarea datelor actuale, ar fi posibil ca aurul să cunoască o perioadă de relativă ajustare descendentă. Solicitările pentru o pauză în ostilităţi, venite din partea unor lideri şi organizaţii mondiale, ar urma, în cele din urmă, să fie ascultate.

„Însă, pe termen mediu, riscul unei inflamări a situaţiei în regiune sau dincolo de Orientul Mijlociu, chiar de separare şi mai pronunţată a marilor puteri, împreună cu provocări la adresa creşterii economice ar putea susţine apetitul pentru aur ca activ utilizat în echilibrarea portofoliilor”, precizează analistul XTB România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.