Traderii fără experienţă, al căror număr a crescut după criza financiară mondială, provoacă crize pe piaţa valutară în momente cruciale, se plâng de mai mult timp veteranii de pe Wall Street, iar nemulţumirea lor pare să fie confirmată de un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această nemulţumire s-a generalizat pe Wall Street şi sună cam aşa: toţi aceşti tinerei de 20 şi ceva de ani habar nu au ce fac.

Criticile ar putea suna doar ca nemulţumiri obişnuite ale vârstnicilor, dar un raport de săptămâna trecută al Băncii Reglementelor Internaţionale a apreciat că ar putea fi ceva adevăr în aceste acuzaţii.

Un paragraf al raportului referitor la lichidităţile pieţei valutare arată cum traderii novici sunt vinovaţi parţial, alături de scăderea volumelor şi creşterea ponderii tranzacţiilor electronice, de scăderile bruşte care au agitat piaţa valutară globală cu o valoare zilnică de 5.100 de miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Un caz considerat îngrijorător în mod special de BRI este cel produs în octombrie 2016, când lira sterlină a scăzut cu 9% în doar câteva minute, la începutul unei şedinţe de tranzacţionare din Asia.

BRI a ajuns la concluzia că traderi ”mai puţin experimentaţi” au amplificat deruta din cauza cunoştinţelor limitate despre algoritmii pe care ar fi trebuit să îi folosească în momentul respectiv.

Pentru traderul Keith Underwood, raportul a confirmat ceea ce ştia de mult timp.

”Dacă este un deficit de seniori, este un deficit de cunoştinţe”, a spus Underwood, care conduce în prezent propria firmă de consultanţă în domeniul valutar, după o carieră de trader de 25 de ani, la companii precum Lloyds Banking Group şi Standard Chartered.

El a arătat că în perioada în care se ocupa de tranzacţii era reticent să permită traderilor juniori să se ocupe noaptea de tranzacţii în alte regiuni.

Numărul angajaţilor tineri, cu salarii mai mici, prezenţi pe platformele de tranzacţionaee, a crescut în ultimii ani.

Creşterea numărului de traderi valutari tineri, numită de unii membri ai industriei “juniorization of Wall Street,” face parte din eforturile băncilor de a reduce numărul de angajaţi, de a dezvolta tranzacţiile electronice şi de a reduce costurile după criza financiară globală.

În ultimii patru ani, cele mai mari 12 bănci din lume au redus numărul angajaţilor în poziţii de front-office cu aproximativ 25% pe cele mai importante 10 pieţe valutare, potrivit datelor Coalition Development.

Măsurile au coincis cu tendinţa de automatizare, care a redus necesarul de angajaţi şi a produs o nouă generaţie, mai mică, de traderi cantitativi, ale căror decizii sunt determinate de modele matematice.

Pentru fiecare director general cu o experienţă de cel puţin 10 ani, există până la şapte angajaţi cu experienţă mai puţină pe platformele valutare, potrivit Coalition. Acum cinci ani acest raport era de unu la patru.

Observaţiile BRI faţă de efectul ”juniorizării”, care au fost făcute după discuţiile cu participanţii din piaţă, confirmă concluziile unui studiu anterior realizat de instituţia financiară împreună cu Banca Angliei.

Franz Gutwenger, recrutor din New York, estimează că aproximativ 75% dintre posturile disponibile la platformele de tranzacţionare ale băncilor sunt pentru candidaţi cu 3-5 ani experienţă.

Posturile promovate sunt în mare parte de vicepreşedinţi adjuncţi, pentru care salariile de bază sunt de până la 150.000 de dolari pe an, sau de vicepreşedinţi, care câştigă circa 200.000 de dolari pe an.

Aceste salarii reprezintă doar o fracţiune din ceea ce pot câştiga traderii de top.

Un număr atât de mare de persoane fără experienţă care lucrează pe platformele de trading este riscant, a spus Gutwenger, iar angajaţii experimentaţi ar trebui să fie la dispoziţie în situaţii critice.

Melvin a arătat că mulţi traderi tineri pot intra în panică şi să creadă ”că este sfârşitul lumii” când sunt expuşi dintr-o dată la o criză pe piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.