Piaţa imobiliară este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an, spune Matei Maloş, CEO Directimo, platformă pentru achiziţii de locuinţe noi. Acesta estimează dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piaţa occidentală, locuinţele "smart economy", eficiente din perspectiva utilizării spaţiului şi optimizate din punct de vedere arhitectural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directimo, platforma pentru achiziţii de locuinţe noi, ce oferă acces gratuit la cele mai bune oferte pentru 300 de ansambluri rezidenţiale şi peste 50.000 de apartamente noi din Bucureşti, s-a lansat miercuri pe piaţă în urma unei investiţii de 1 milion de euro. Directimo este un motor de căutare dedicat pieţei rezidenţiale noi, cu o bază de date proprie şi tehnologie bazată pe inteligenţă artificială (AI).

Presiunea pe preţ pentru locuinţele noi duce piaţa către suprafeţe mai mici, dar calitative, corelate cu cele din occident, arată datele companiei.

În primele trei trimestre ale anului 2021, specialiştii Directimo au selectat peste 50.000 de oferte noi, pe segmentele superioare ale pieţei: mediu, mediu-superior, premium şi de lux din Capitală.

"După monitorizarea pieţei timp de nouă luni, concluziile specialiştilor Directimo pentru cele patru segmente ale pieţei sunt: apartamentele calitative devin inaccesibile publicului larg: doar pe segmentul mediu mai sunt disponibile unităţi cu două camere, care să se încadreze în limita plafonului de 5% TVA, respectiv 450.000 lei, fără a include însă locul de parcare. Suprafaţa mediană utilă a acestor unităţi este de 53 mp, iar preţul median per unitate este de 89.000 euro + TVA + loc de parcare. Pe segmentul mediu superior, apartamentele cu două camere au o suprafaţă medie utilă de 54 mp, preţul median ajungând la nivelul de 111.600 euro + TVA + loc de parcare", arată platforma.

În ceea ce priveşte segmentul premium, suprafaţa medie creşte la 57 mp utili, iar preţul mediu per unitate ajunge la 148.000 euro + TVA + loc de parcare.

În zonele exclusiviste ale Capitalei, pe segmentul de lux (zonele Primăverii, Capitale, Kiseleff şi Aviatorilor), suprafeţele mediane ajung la 81 mp utili pentru două camere, în timp ce preţul unei astfel de locuinţe a depăşit pragul de 700.000 euro + TVA + loc de parcare. Pe de o parte, acest fapt poate fi explicat prin creşterea semnificativă a cererii: numărul de milionari a crescut în pandemie de la 32.000 la peste 47.000, conform unui raport recent emis de Credit Suisse. Pe cealaltă parte, oferta este extrem de scăzută în contextul rarităţii terenurilor şi al dificultăţilor din procesul de autorizare.

„Piaţa este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an. În acest context, estimăm dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piaţa occidentală – locuinţele smart economy, eficiente din perspectiva utilizării spaţiului şi optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel încât să satisfacă cererea solvabilă din piaţă.”, spune Matei Maloş, CEO Directimo.

În acest moment, există un deficit semnificativ de studiouri duble cu suprafeţe utile de 45 mp, apartamente de două camere plus birou, de aproximativ 65 mp, şi apartamente de patru camere, cu suprafeţe de 80-90 mp utili, plus terase.

Pe segmentul de patru camere, suprafaţa mediană depăşeşte 100 mp utili, astfel încât apartamentele sunt inaccesibile financiar pentru o familie cu doi copii şi venituri medii. Eficientizarea suprafeţelor, investiţia în arhitectură şi calitate ar conduce la un raport mai echilibrat între cerere şi ofertă şi o aliniere la standardele europene.

În plus, aceste tipuri de unităţi, smart economy, pot genera randamente mai bune pentru închiriere, cât şi premisele unui nivel de calitate mai ridicat, în contextul competiţiei şi al presiunii care există pe costuri.

Directimo reprezintă o evoluţie a proiectelor MagazinulDeCase, website de tranzacţii directe între cumpărători şi vânzători, fără intermediari, şi HomeFinders, serviciul de buyer advisory prin care şi-au achiziţionat locuinţa peste 1.200 de clienţi. Echipa de management are experienţă în servicii imobiliare în România şi Marea Britanie, în tech marketing şi dezvoltare de tehnologie pentru marketplace-uri, precum eMag.ro, şi start-up-uri globale de IT. 

Directimo este platforma fondată de o serie de investitori în tech & real estate se adresează cumpărătorilor de locuinţe noi calitative, pe segmentele superioare ale pieţei: mediu, mediu-superior, premium şi de lux. Ofertele sunt verificate şi documentate în prealabil de specialişti în imobiliare.

Utilizatorii beneficiază din partea specialiştilor Directimo de consultanţă şi asistenţă în încheierea tranzacţiilor. Pe baza criteriilor de căutare, proiectele rezidenţiale recomandate cuprind avantajele şi aspectele de luat în considerare pentru fiecare imobil în parte. În plus, clienţii platformei au acces la istoricul fiecărui dezvoltator imobiliar şi analize comerciale extinse pentru ansamblurile rezidenţiale vizate.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.