Mai puţin de 5% dintre companiile din România folosesc, în prezent, soluţii de tip AML (Anti-Money Loundering) pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, potrivit unei analize a companiei româneşti Qoobiss. Cei mai mari investitori în soluţii de tip AML sunt instituţiile financiar-bancare, asigurătorii, dezvoltatorii şi agenţii imobiliari, platformele de tranzacţionare cripto, avocaţii, notarii publici şi operatorii de jocuri de noroc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai puţin de 5% dintre companiile din România folosesc, în prezent, soluţii de tip AML (Anti-Money Loundering) pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului”, potrivit unei analize a companiei româneşti Qoobiss, dezvoltatorul soluţiei Qoobiss AML, ce sprijină companiile din sectorul financiar să automatizeze verificarea şi monitorizarea persoanelor fizice şi juridice, în vederea stabilirii riscului de conformitate.

Compania Qoobiss dezvoltă şi soluţia complet automatizată Qoobiss Identify, ce oferă un proces securizat şi digitalizat de verificare a identităţii.

„Ponderea companiilor care implementează soluţii de tip AML va accelera în perioada următoare, urcând către 8% - 10a% la finalul lui 2023. În ultimul an, incidenţa fraudelor digitale s-a majorat, pe măsură ce companiile investesc în dezvoltarea activităţii în mediul online şi generează un volum crescut de tranzacţii online şi plăţi digitale. La nivel mondial, peste jumătate dintre companii au fost fraudate în ultimii 2 ani, 53% dintre acestea înregistrând pierderi financiare ca urmare a fraudelor cu care s-au confruntat. Situaţia din România este similară”, spune Ileana Comănescu, product manager KYC Global la Qoobiss.

Potrivit sondajului „Global Economic Crime and Fraud Survey 2022”, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) aproape 4 din 10 companii cu venituri globale anuale sub 100 de milioane de dolari au fost fraudate în ultimii doi ani.

Iar în această situaţie, combinată cu sancţiunile impuse Rusiei, ce includ restricţii comerciale, economice, interdicţii la importuri şi exporturi, limitări asupra tranzacţiilor bancare, restricţii de călătorie etc., companiile devin mult mai atente cu cine colaborează, cui acordă servicii şi produse şi îşi doresc să îşi cunoască mai bine clienţii, astfel încât să prevină utilizarea serviciilor acestora în scopul activităţilor ilegale şi pentru a proteja integritatea sistemelor financiare.

„Soluţia Qoobiss AML a fost lansată anul trecut în septembrie, iar în prezent avem 15 clienţi. Estimăm ca până la finalul anului să creştem cu aproximativ 30% portofoliul de clienţi”, mai spune Ileana Comănescu, menţionând că, de la momentul lansării soluţiei, companiile care au implementat acest tip de serviciu fac parte din industria financiară, de gaming, recent încheind un contract cu un partener din industria insolvenţei.

În prezent, în România, conform legislaţiei în vigoare, doar instituţiile bancare au obligativitatea verificării identităţii clienţilor, precum şi monitorizarea acestora pe toată durata contractuală. Însă implementarea soluţiilor de tip AML ajută companiile să nu fie fraudate şi, în acelaşi timp, să respecte legislaţia să diminueze fenomenul infracţional.

În perioada următoare, potrivit Qoobiss, cele mai mari investiţii în implementarea de soluţii de tip AML vor fi făcute de:

·        Bănci şi alte instituţii financiare – acestea reprezintă cei mai mari utilizatori de soluţii AML, deoarece sunt expuşi la riscuri mari de spălare de bani şi de finanţare a terorismului;

·        Companii de asigurări – utilizează soluţii AML pentru a preveni şi combate fraudele cu asigurări şi alte activităţi ilegale;

·        Dezvoltatori şi agenţi imobiliari – datorită expunerii la riscuri mari de spălare de bani prin tranzacţii imobiliare - soluţiile AML pot preveni astfel de activităţi ilegale;

·        Platforme de tranzacţionare de criptomonede – aceste platforme trebuie să fie conforme cu reglementările AML pentru a preveni şi combate spălarea de bani în activităţile cu criptomonede;

·        Avocaţi şi notari publici – pot fi angajaţi în tranzacţii financiare complexe care implică riscuri de spălare de bani şi finanţare a terorismului;

·        Operatori de jocuri de noroc – au o expunere mare la riscuri de spălare de bani prin tranzacţiile cu jocuri de noroc, astfel încât este important să utilizeze soluţii AML pentru a preveni astfel de activităţi ilegale.

Instrumentele AML se referă la legile, reglementările şi procesele care îngreunează tentativele infractorilor de a ascunde originea fondurilor obţinute ilegal, dobândite prin infracţiuni, de la trafic de droguri, evaziune fiscală, fraudă, finanţarea terorismului sau corupţie. Pentru a preveni tentativele de a muta banii prin instituţii financiare sau afaceri legitime, companiile sunt responsabile pentru monitorizarea şi raportarea tranzacţiilor suspecte. Instituţiile reglementate se pot confrunta cu amenzi substanţiale şi alte consecinţe pentru nerespectarea reglementărilor AML.

Soluţia Qoobiss AML de verificare şi monitorizare a persoanelor fizice şi juridice în vederea stabilirii riscului de conformitate este un serviciu de tip REST API ce permite verificarea şi monitorizarea entităţilor stabilite de beneficiar în toate listele de sancţiuni internaţionale precum şi a persoanelor expuse public (PEP). Pentru Romania, verificările obligatorii se fac în două liste de sancţiuni internaţionale: cea a Uniunii Europene şi cea a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Soluţia permite verificarea şi monitorizarea din multiple perspective: persoane şi companii aflate sub incidenţa sancţiunilor internaţionale, persoane expuse public, rudele şi apropiaţii persoanelor expuse public, persoane şi companii aflate sub incidenţa unor reglementări de restricţionare din partea autorităţilor locale sau internaţionale, persoane şi companii expuse din punctul de vedere al riscului reputaţional, persoane şi companii cu profile ce pot reprezenta un risc, companii deţinute de stat şi persoane urmărite de Poliţia Română.

Listele de sancţiuni internaţionale şi listele persoanelor urmărite de Poliţia Română verificate de soluţia Qoobiss AML sunt actualizate în timp real.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.