Listarea a până la 20% din acţiunile producătorului de energie Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, temperarea sau chiar stoparea creşterii dobânzilor şi accelerarea tranziţiei spre economia verde se conturează a fi principalele evenimente aşteptate de investitori pentru anul 2023, arată o analiză a societăţii de brokeraj Goldring.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, temperarea sau chiar stoparea creşterii dobânzilor şi accelerarea tranziţiei spre economia verde se conturează a fi principalele evenimente aşteptate de investitori pentru anul 2023”, arată o analiză a societăţii de brokeraj Goldring.

Recent, acţionarii Fondului Proprietatea au votat în favoarea vânzării acţiunilor Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din capitalul social, la bursa locală. Deţinută de stat în proporţie de 80%, Hidroelectrica a avut de-a lungul anilor mai multe tentative de listare la bursă, fără succes însă. Evaluată la 56,469 miliarde de lei, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică verde din România, asigurând o treime din producţia de electricitate a ţării. În 2023, compania urmează să se listeze la Bursa de la Bucureşti ca urmare a deciziei Fondului Proprietatea, acţionar minoritar, de a vinde la bursă până la 19,94% din pachetul de acţiuni deţinut.

„Listarea a până la 20% din acţiunile celei mai valoroase companii din România, Hidroelectrica, programată pentru anul viitor, va fi cel mai probabil nu doar evenimentul anului, ci al ultimului deceniu pentru piaţa de capital de la Bucureşti. Suntem convinşi că investitorii, atât de retail cât şi instituţionali, aşteaptă cu mare interes acest IPO, pentru a cumpăra tocmai datorită oportunităţii şi perspectivelor pe termen lung oferite de acest asset. Desigur, acest proces va fi influenţat şi de contextul macroeconomic, pentru care echipa noastră analizează două scenarii: pesimist-scenariu spre recesiune şi prudent - optimist, de redresare economică”, a explicat Virgil Zahan, directorul general al brokerului Goldring.

Potrivit Goldring, într-un scenariu pesimist, economia îşi menţine cursul actual, cursul inflaţionist continuă, punând presiune pe dobânzi şi declanşând, în final, o posibilă recesiune.

„Unul dintre aspectele care alimentează inflaţia şi volatilitatea economică este legat de constrângerile de producţie. Întrucât Băncile Centrale nu pot face faţă acestor limitări, se vor afla în situaţia de a creşte în continuare ratele dobânzilor pentru a combate acest fenomen în mijlocul căruia ne aflăm”, a explicat Radu Cojoc, broker în cadrul Goldring.

Trendul descendent pe care s-a înscris inflaţia în ultimele trei luni din 2022 este, în opinia analiştilor Goldring, un semnal pentru un scenariu prudent-optimist, conform căruia anul viitor, am putea asista la temperarea sau chiar la stoparea creşterii dobânzilor şi, implicit, la o încetinire a creşterii preţurilor.

„Întrucât pieţele de capital acţionează în mod constant la schimbările macroeconomice, se impune detalierea importanţei posibilelor scenarii care ar putea avea loc. Concret, veştile economice pot fi bune sau rele. Cu toate acestea, ceea ce are o influenţă mai mare asupra pieţelor de capital este dacă ştirile sunt mai bune sau mai proaste decât se aşteptau investitorii. De exemplu, veştile pozitive despre cifrele privind locurile de muncă şi rata şomajului pot creşte optimismul investitorilor cu privire la faptul că economia creşte mai repede decât se aşteptau”, a mai adăugat brokerul Goldring.

Cel de-al treilea cel mai aşteptat eveniment al anului 2023 de către investitori, în opinia analiştilor de la Goldring, este accelerarea eforturilor de tranziţie către energia verde.

„Odată cu tranziţia la energia verde, avem oportunitatea de a dezvolta noi industrii, în special în domeniul resurselor regenerabile, de a crea noi locuri de muncă şi de a genera valoare adăugată în economie”, au punctat analiştii Goldring.

Potrivit acestora, accelerarea investiţiilor în energie verde are loc atât pe fondul eforturilor globale de reducere a emisiilor poluante, cât şi ca soluţie rapidă de creştere a independenţei energetice, ca efect al războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Goldring are o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa de capital. La finalul exerciţiului financiar 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei, un profit net de 1,5 milioane de lei şi 29 de angajaţi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.