După şocul Brexit din iunie şi victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, traderii par să îşi fi învăţat lecţia, aşa că bursele au recuperat rapid, luni, pierderile provocate iniţial de rezultatul negativ al referendumului constituţional din Italia, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, comentează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Euro a atins un minim al ultimelor 20 de luni faţă de dolar, dar a recuperat ulterior pierderile, alături de monedele care oferă randamente mari. Creşterea iniţială a activelor considerate sigure în perioade de stres s-a evapocrat.

Spre deosebire de referendumul britanic şi votul din SUA, când pieţele au mizat pe victoria sistemelor politice consacrate, de această dată traderii nu şi-au făcut iluzii şi asta se vede. Indicii care arată volatilitatea pieţelor sunt în scădere, ca şi aşteptările privind fluctuaţiile euro.

Este pentru prima oară când sondajele au avut dreptate în acest an. Pieţele, în special băncile, au fost pregătite pentru asta. Nu vor fi turbulenţe majore pe pieţele financiare”, a explicat Ken Peng, analist de investiţii la Citi Private Bank în Hong Kong.

Chiar dacă euro este mai slab faţă de principalele monede, aşteptările de continuare a turbulenţelor se inversează. De exemplu, un indice privind volatilitatea euro faţă de yen, în următoarea săptămână, a scăzut luni cu peste 5 puncte procentuale. Indicele referitor la euro-dolar a coborât cu 3 puncte procentuale, după ce săptămâna trecut a atins cel mai ridicat nivel de după referendumul pentru Brexit.

O evoluţie similară a avut loc şi în cazul acţiunilor, care au recuperat rapid pierderile din dimineaţa zilei de luni.

O măsură a volatilităţii indicelui MSCI All Country World în următoarele 10 zile a revenit aproape de cel mai redus nivel din luna august, după creşterea provocată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Euro Stoxx 50 Volatility Index a scăzut luni cu 14% şi se îndreaptă spre cel mai redus nivel de închidere din ultima lună.

”Fie pieţele devin imune la riscurile politice, fie consideră că problema va fi de lungă durată”, a spus  Kathleen Brooks, director pentru cercetări la firma de brokeraj City Index din Londra.

În opinia ei, nervozitatea va persista la începutul săptămânii, dar pieţele nu scad deocamdată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.