Cele mai mari burse din Uniunea Europeană (UE) au evoluat peste aşteptări în primul semestru al acestui an, iar acţiunile marilor companii europene au fost una dintre cele mai bune investiţii inclusiv pentru fondurile de investiţii americane, în contextul în care tensiunile politice s-au redus, deflaţia a dispărut, iar riscul apariţiei unei crize în sistemul bancar s-a diminuat, potrivit Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile marilor companii europene au fost evitate de investitori în cea mai mare parte a anului trecut şi la începutul acestui an din cauze tensiunilor pe plan politic şi economic. Însă, ele s-au dovedit a fi una dintre cele mai bune investiţii în prima jumătate a lui 2017, în special pentru fondurile americane.

Indexul Euro Stoxx 50, al celor mai mari 50 de companii din UE, a crescut, în dolari, cu 13% în primele şase luni, pe când indexul S&P 500, al celor mai mari 500 de companii americane, a înregistrat un avans de doar 8%. La acest avans a contribuit şi aprecierea monedei euro în raport cu dolarul, de 8,5% în perioada ianuarie-iunie.

Bursele din sudul Europei au crescut chiar şi mai mult, în dolari. Astfel, bursa spaniolă (IBEX 35) şi cea portugheză (PSI) au înregistrat un avans de peste 19%. Bursa italienească (FTSE MIB) a crescut cu 16%, iar cea grecească (ASE) cu 38%.

După pierderile înregistrate în 2015 şi tensiunile acumulate în 2016, mulţi investitori au devenit extrem de prudenţi în raport cu bursele europene. Odată însă cu pierderile înregistrate în acest an de partidele populiste în Olanda şi Franţa, zona a redevenit atractivă.

În plus, problemele băncilor din Italia şi Spania au fost rezolvate rapid şi eficient până în prezent, cel puţin din punct de vedere al percepţiei investitorilor. Banca Italiei a finalizat un plan de salvare a băncii Monte dei Paschi cu până la 6,6 miliarde de euro, iar Intesa Sanpaolo, cea mai capitalizată bancă din Italia, va prelua activele bune ale Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca pentru un euro, cu condiţia ca Guvernul italian să suporte costurile de închidere.

Drept urmare, fondurile de investiţii din Europa au înregistrat intrări nete de capital de 2,4 miliarde de dolari numai în ultima săptămână a lunii iunie. Pe de altă parte, fondurile americane au înregistrat ieşiri de capital de 5,2 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, potrivit economiştilor Bank of America-Merrill Lynch, care citează date din raportul EPFR Global.

Spre deosebire de alţi ani, pieţele europene nu au dezamăgit investitorii în primele şase luni, iar companiile europene sunt aşteptate să înregistreze un avans al profitului, în medie, cu 12%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.