Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a urcat în luna ianuarie, faţă de luna anterioară, datorită creşterii componentei de anticipaţii a indicatorului, arată datele publicate, marţi, de CFA România. Totodată, aproape 85% dintre participanţi anticipează un curs valutar de peste 4,89 lei/euro în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,8024 lei/euro.

În luna ianuarie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte până la 63,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Totodată, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,3 puncte, până la 73,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 33,8 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,9 puncte până la 59 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 43 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb, aproape 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8345 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2021/februarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 4,04%. Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atat pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenta 5 ani denominate în lei), peste 61% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...