Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a urcat în luna ianuarie, faţă de luna anterioară, datorită creşterii componentei de anticipaţii a indicatorului, arată datele publicate, marţi, de CFA România. Totodată, aproape 85% dintre participanţi anticipează un curs valutar de peste 4,89 lei/euro în următoarele 12 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,8024 lei/euro.

În luna ianuarie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte până la 63,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Totodată, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,3 puncte, până la 73,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 33,8 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,9 puncte până la 59 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 43 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb, aproape 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8345 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2021/februarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 4,04%. Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atat pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenta 5 ani denominate în lei), peste 61% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...