ANAF a fost amendată cu 16.000 de lei de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După publicarea listei, începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o investigaţie din oficiu la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), controlul finalizându-se în data de 23 mai.

Concluzia acţiunii de control a fost aceea de "prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal”, întrucât datele prezentate au fost inexacte şi neactualizate, fiind totodată publicate pe un alt site decât pe propria pagină de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedură fiscală şi reglementărilor proprii.

Acuzaţia de prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal a fost determinată şi de faptul că ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

"Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni: amendă în cuantum de 11.000  lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din O.G. nr. 2/2001; amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din O.G. nr. 2/2001", precizează ANSPDCP, precizând că amenda contravenţională pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a fost de 16.000 de lei.

ANAF a publicat în 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat în baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regăsindu-se politicieni, foşti miniştri, oameni de afaceri, dar şi Regele Mihai. Mai multe persoane - printre care fostul ministrul al Justiţiei Cătălin Predoiu şi fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu - au susţinut că şi-au plătit datoriile, iar datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regală a anunţat că a contestat datoriile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.