Resursele totale măsurate de bauxită ale minelor operate de Grupul Alro în Sierra Leone au fost estimate la 53,6 milioane de tone, o cantitate suficientă pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani de funcţionare, la ratele curente de exploatare. Informaţiile apar în prospectul privind vânzarea a 53% din acţiunile producătorului de aluminiu Alro. Acţionarii companiei, Grupul rus Vimetco şi Conef SA, scot la vânzare 383,79 milioane de acţiuni Alro Slatina, pe care speră să obţină maximum 2,37 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţionarii vor să vândă acţiunile combinatului printr-o ofertă publică secundară ce va fi derulată pe Bursa de la Bucureşti (BVB) în perioada 2 - 16 iulie 2018.

Grupul Alro este organizat în patru divizii: bauxită, alumină, aluminiu primar şi aluminiu procesat.

Din aproximativ 5,7 tone de bauxită extrasă din Sierra Leone, Grupul Alro produce două tone de alumină; aproximativ două tone de alumină îi sunt necesare grupului pentru a produce o tonă de aluminiu.

Divizia de bauxită a Grupului Alro, achiziţionată în 2011, include Sierra Mineral, Bauxite Marketing Ltd şi societatea de tip holding a acestora, Global Aluminium Ltd. Grupul extrage bauxită din minele pe care le exploatează, situate în districtele Bo, Bonthe şi Moyamba din provincia sudică a Sierrei Leone (Africa), pe care o furnizează grupului pentru producţia de alumină.

În prezent, Alro operează minele prin intermediul Sierra Mineral în baza unui contract de exploatare minieră încheiat cu Guvernul din Sierra Leone în iulie 2012 pe o perioadă de 20 de ani de la data intrării în vigoare, până la data de 31 decembrie 2031, care poate fi prelungită. Sierra Mineral a fost principalul furnizor de bauxită al grupului din 2009 şi este, în prezent, unicul furnizor de bauxită al Alro.

Cantitatea de bauxită transportată din Africa în România a crescut de la aproximativ 1,3 milioane de tone în 2015, la 1,5 milioane în 2016 şi apoi a scăzut la 1,4 milioane de tone în 2017. Grupul vinde surplusul de bauxită unor terţe părţi.

La nivelul anului 2017, 80,5% din bauxita extrasă de grup a fost utilizată în cadrul grupului, în timp ce 19,5% din aceasta a fost vândută integral unor clienţi externi din străinătate, în baza unor contracte de vânzare spot.

Producţia totală de bauxită realizată de grup în primele trei luni ale anului s-a ridicat la 592.428 tone, de la 466.437 tone în trimestrul 1 din 2017.

”Grupul se concentrează pe creşterea eficienţei de exploatare a unităţilor şi echipamentelor sale de exploatare minieră prin programe de reparaţii şi întreţinere periodică şi a reuşit să diminueze costul total al producţiei de bauxită de la 156 lei pe tonă în 2015 la 132,7 lei pe tonă în 2016 şi 124,8 lei pe tonă în 2017”, arată prospectul.

Grupul Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa cu operaţiuni care acoperă toate etapele semnificative ale producţiei de aluminiu. Utilizând bauxita extrasă din minele pe care le exploatează în Sierra Leone (Africa), grupul produce alumină, principala materie primă utilizată pentru producţia aluminiului, prelucrată în rafinăria sa din Tulcea, România.

 În 2017, grupul a produs 1.787.716 tone de bauxită şi respectiv 472.606 tone de alumină.

Bauxita se găseşte în cantităţi mari în zone tropicale ale lumii, principalele rezerve aflându-se în Guineea, Australia, Brazilia, India şi China. În timp ce China este un important producător de bauxită, baza de rezerve curente a ţării este mică, raportat la cantităţile extrase din mină.

În general bauxita conţine 30-60% alumină şi se prezintă sub forma a două tipuri principale: bauxită lateritică (trihidrat) şi bauxită carstică (monohidrat).

Rezervele globale de bauxită sunt abundente şi chestiunea epuizării nu este considerată a fi o problemă în viitorul apropiat al industriei.

Rezervele curente cunoscute de 30 miliarde de tone sunt suficiente pentru 95 de ani la rata curentă de extracţie. Conform studiului US Geological Survey din ianuarie 2018, peste 50% din rezervele cunoscute la nivel global se află în trei ţări: Guineea, Australia şi Brazilia.

Resursele globale de bauxită, care au grade diferite de fiabilitate, variază de la 55 la 75 de miliarde de tone şi reprezintă echivalentul a peste 200 de ani de producţie minieră la ratele de extracţie din 2017.

Dată fiind natura depozitelor de bauxită, exploatarea minieră este un proces relativ simplu şi cu cost scăzut, în urma acestuia obţinându-se un minereu roşu tipic (datorită prezenţei fierului).

Potrivit estimărilor CRU International Limited, producţia globală de bauxită a ajuns la 318 milioane de tone în 2017.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.