Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a noua lună a acestui an, cu 4,2% faţă de luna septembrie 2015, ritm puternic încetinit faţă de nivelul din luna precedentă, în condiţiile în care industria bunurilor de folosinţă îndelungată a continuat să susţină afacerile, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august, afacerile din industrie au urcat cu 9,3% faţă de august 2015, cel mai înalt ritm de creştere din ultimii doi ani.

Cumulat pe primele nouă luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

Cea mai mare creştere a fost înregistrată, în septembrie 2016 faţă de septembrie 2015, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce industria extractivă a continuat declinul.

"Cifra de afaceri din industrie, în luna septembrie 2016, faţă de luna septembrie 2015, a crescut  pe ansamblu cu 4,2%, ca urmare a  creşterilor din industria prelucrătoare (+4,8%). Industria extractivă  a scăzut cu 18,2%", se arată în raportul INS. 

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în septembrie cu 14% faţă de aceeaşi lună din 2015, industria bunurilor de capital a avansat cu 10,8%, sectorul bunurilor de uz curent  - cu 8%, iar industria bunurilor intermediare - cu 0,4%. Industria energetică a scăzut cu 27,7%

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale afacerilor din luna septembrie s-au înregistrat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea hârtiei (+25,2%), la extracţia cărbunelui (+22,9%) şi la fabricarea autovehiculelor de transport rutier (+14,2%).

Comparativ cu luna august, afacerile din industrie au crescut în septembrie cu 11,1%.

În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.