Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a zecea lună a acestui an, cu 2,5% faţă de luna octombrie 2015, ritm încetinit semnificativ faţă de nivelul din luna precedentă, în condiţiile în care industria bunurilor de folosinţă îndelungată a continuat să susţină afacerile, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În septembrie, afacerile din industrie au urcat cu 4,2% faţă de septembrie 2015, după ce atinseseră în august cel mai înalt ritm de creştere din ultimii doi ani.

Cumulat pe primele zece luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

Cea mai mare creştere a fost înregistrată, în octombrie 2016 faţă de octombrie 2015, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce industria extractivă a continuat declinul.

"Cifra de afaceri din industrie, în luna octombrie 2016, faţă de luna octombrie 2015, a crescut pe ansamblu cu 2,5%, ca urmare a creşterilor din industria prelucrătoare (+3,3%). Industria extractivă a scăzut cu 26%", se arată în raportul INS. 

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în octombrie cu 12,6% faţă de aceeaşi lună din 2015, industria energetică a avansat cu 9,7%, industria bunurilor de capital - cu 4,6%, sectorul bunurilor de uz curent  - cu 0,7%. Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,7%

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale afacerilor din luna octombrie s-au înregistrat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea produselor de cocserie (+20,6%), la producţia de hârtie (+17,9%) şi la fabricarea produselor chimice (+12,9%).

Comparativ cu luna septembrie, afacerile din industrie au scăzut în octombrie cu 1,8%.

În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.