Consiliul Concurenţei a amendat Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, al doilea aeroport ca mărime din România, pentru abuz de poziţie dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei a refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services la infrastructura aeroportuară, arată compania privată într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La solicitarea News.ro, Romanian Airport Services a precizat că e vorba de o amendă de 1,5 milioane lei. Consiliul Concurenţei nu a confirmat această cifră până la momentul publicării articolului.

Decizia a fost pronunţată în cadrul investigaţiei declanşate prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services.

Decizia Consiliului Concurenţei urmează să fie publicată şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

"Consiliul Concurenţei a amendat Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziţie dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei a refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services la infrastructura aeroportuară, încălcând astfel atât Legea Concurenţei cât şi Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene. Aceasta este prima măsură de sancţionare aplicată de autoritatea de concurenţă în industria aviaţiei din România", arată compania Romanian Airport Services în comunicat.

Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenţei a constatat săvârşirea de către Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziţie dominantă, prin refuzul de a permite accesul societăţii Romanian Airport Services la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11 septembrie 2015 – 9 martie 2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, precum şi prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.

Asistenţa juridică a Romanian Airport Services pe parcursul investigaţiei a fost asigurată de către societatea de avocaţi Furtună şi Asociaţii, specializată în dreptul aviaţiei.

Romanian Airport Services este o companie românească de handling ce activează pe zece Aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri şi 47.000 de mişcări de aeronave. 

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj este o regie autonomă ce funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi a înregistrat în anul 2019 un trafic de aproximativ 2.920.000 de pasageri, fiind al doilea cel mai mare aeroport din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.