Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, arată, într-un comunicat, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă ELCEN să vândă energia termică şi electrică la preţ mai mic decât costul de producţie, fapt care afectează semnificativ afacerile ELCEN şi poate duce la un singur rezultat – falimentul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sierra Quadrant susţine că, în prezent, prin nerecunoaşterea unor costuri reale şi evidente, politica ANRE cu privire la costurile înregistrate de producători influenţează decisiv procesul de aprobare a preţurilor de vânzare reglementate pentru energia termică şi cea electrică.

”Această abordare care sfidează logica economică nu poate conduce - în cazul oricărei societăţi, dar mai ales al uneia  aflată în plin proces de reorganizare - decât la un singur rezultat: falimentul”, afirmă compania, în comunicatul de presă.

Cele două componente principale de cost subevaluate de ANRE vizează cheltuielile cu achiziţia certificatelor de CO2  şi cheltuielile cu combustibilul.

În privinţa cheltuielilor cu achiziţia certificatelor de CO2, concomitent cu reducerea numărului de certificate acordate gratuit ELCEN, preţul acestora a crescut considerabil în 2018.

Astfel, pe piaţa internaţională, pe platforma EEX (cea mai mare piaţă a carbonului din lume) preţul a ajuns de la 8,70 euro/certificat în luna ianuarie, la 23,53 euro/certificat în luna decembrie. Pe piaţa internă, în semestrul II din 2018, costul cu achiziţionarea unui certificat CO2 a depăşit pragul de 25 euro/certificat (respectiv, 25,19 euro).

Potrivit Sierra Quadrant, ANRE intenţionează să ia în calcul, în cadrul structurii de cheltuieli, un cost de numai 15,5 euro/certificat, mult subevaluat în raport cu realitatea, în condiţiile în care un preţ estimat în cadrul licitaţiei pe platforma Bursei Române de Mărfuri este de 25 euro/certificat.

În anul 2019, ELCEN trebuie să achiziţioneze 2.146.318 certificate CO2 (aferente atât producerii energiei termice, cât şi electrice). Numărul certificatelor alocate gratuit pentru 2019 este de 513.300, ceea ce înseamnă că rămâne un necesar de 1.632.731 de certificate CO2 care vor trebui achiziţionate la preţul de piaţă.

”Un calcul elementar arată că, la preţul impus de ANRE de 15,5 Euro/certificat, costurile ELCEN recunoscute vor fi de 25,30 milioane euro, comparativ cu costul real de 40,81 milioane euro, rezultat în urma achiziţiei certificatelor la preţul prognozat de 25 euro/certificat. Pentru a înţelege de ce subevaluarea preţului certificatelor CO2 de către ANRE nu are niciun fundament economic, subliniem faptul că în cadrul Comisiei Europene au fost propuse ca obiective strategice pentru 2030 creşterea eficienţei energetice până la 32,5%, precum şi utilizarea energiei regenerabile într-un procent de 32% (de la o estimare de 20% în 2020, pentru ambele criterii), ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de certificate vor fi scoase de pe piaţă, acţiune ce va avea un impact negativ asupra preţului”, spune administratorul judiciar.

În cazul cheltuielilor cu combustibilul, ELCEN are contractată încă din 1 octombrie 2018 întreaga cantitate de gaze necesară până la 30 septembrie 2019.

Costul final pentru această cantitate, rezultat din preţul negociat cu furnizorul Romgaz la care se adaugă şi tariful de înmagazinare, este considerabil mai mare decât cel de 68 de lei /MWh (prevăzut în OUG 114/2018). Cu toate acestea, preţul de referinţă al gazelor utilizat de ANRE în formula de calcul pentru stabilirea preţurilor reglementate pentru energie electrică şi termică este considerat cel de 68 de lei /MWh.

”Subliniem faptul că, în mod paradoxal, tot ANRE este instituţia care a interpretat prevederile OUG 114/2018 în sensul că toate contractele de comerciale de gaze naturale încheiate înainte de 28 decembrie 2018 rămân în vigoare până la finalizarea perioadei de valabilitate a acestora. Astfel, pe de-o parte, ANRE recunoaşte valabilitatea contractelor aflate în derulare, iar pe de altă parte refuză să ia în calcul preţurile prevăzute în aceste contracte, utilizând în formula de calcul exclusiv preţul prevăzut în OUG 114/2018”, se precizează în comunicatul Sierra Quadrant.

Acesta arată că viziunea ANRE cu privire la costurile înregistrate de producători influenţează decisiv procesul de aprobare a preţurilor de vânzare reglementate pentru energia termică şi cea electrică.

În prezent, prin nerecunoaşterea unor costuri reale şi evidente, ANRE obligă ELCEN să vândă energia termică şi electrică la preţ mai mic decât costul de producţie, potrivit companiei.

”Această abordare care sfidează logica economică nu poate conduce - în cazul oricărei societăţi, dar mai ales al uneia  aflată în plin proces de reorganizare - decât la un singur rezultat: falimentul”, adaugă administratorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.