Acţiunile europene au înregistrat luni cea mai mare scăderea de la jumătatea anului 2016, iar preţurile petrolului au coborât cu aproape 5%, creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirusul din China făcându-u pe investitori să caute plasamente sigure, în aur şi obligaţiuni guvernamentale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe Wall Street, indicii bursieri au pierdut circa 3% după deschidere, iar indicele Dow Hones Industrial a pierdut aproape 1.000 de puncte, anulând întreaga creştere din acest an.

Bursa din Milano s-a cotnractat cu peste 5,5%, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire şi de decese provocate de coronavirus din italia, zone din nordul industrial al ţării fiind practic blocate.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Bursele din Frankfurt şi Paris au scăzut cu peste 4%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 3,8%, pierzând cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizare în numai câteva ore.

Preţul aurului a urcat cu 2,5%, la 1.680 doalri uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Obligaţiunile au crescut la rândul lor. Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani a scăzut la sub 1,36%, pentru prima oară din iulie 2016.

Titlurile Trezoreriei SUA cu scadenţă de 30 de ani au atins un minim record de sub 1,81%.

Randamentul obligaţiunilor germane a scăzut la rândul său, la 0,48%, cel mai redus nivel în peste patru luni.

Virusul a ucis 2.592 de oameni în China, unde au fost raportate 77.150 de cazuri, şi s-a răspândit în 28 de ţări şi teritorii, iar bilanţul deceselor în afara Chinei este de aproximativ dou duzini, potrivit Reuters.

Iranul, care a anunţat săptămâna trecută primele cazuri, a confirmat 43 de cazuri şi opt decese, majoritatea acestora fiind în oraşul sfânt Qom. Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Turcia şi Afganistan au impus restricţii de călătorie şi imigraţie Iranului.

Euro a scăzut spe 1,08 dolari pe unitate, iar dolarul australian a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, de 0,6585 dolari pe unitate, din csauza riscurilor implicate de proximitatea de China.

Preţul petroluli Brent a scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,1 dolari, la 56,35 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană a coborât cu 3%, sau cu 1,64%, la 51,74 dolari pe baril. Preţul cuprului a scăzut cu 1,4%, iar cel al zincului cu 2,5%.

”Preţurile petrolului vor rămţne vulnerabile, traderii luând în calcul posibilitatea ca epidemia de coronavirus să devină pandemie”, a spus Edward Moya, analist senior la OANDA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.