Acţiunile europene au închis vineri în scădere, trase în jos de evoluţia negativă a indicilor bursieri americani şi de temerile privind impactul economic al variantei omicron a Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean STOXX 600 a inversat creşterile din pri a oarte a şedinţei şi a închid în declin cu 0,6%, după ce a fluctuat între creşteri şi scăderi toată săptămâna din cauza îngrijorărilor privind posibilul impact al noii variante a coronavirusului şi semnalele date de Rezerva Federală americană referitoare la înăsprirea politicii monetare.

Pe ansamblul săptămânii, STOXX 600 a scăzut cu 0,3%.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,1%, consemnând cea mai bună evoluţie de la jumătatea lunii octombrie.

În SUA, datele privind piaţa muncii au dezamăgit şi au alimentat aşteptările că Fed ar ăutea amîna creşterea dobânzilor. Totuşi, Wall Street a scăzut din cauza evoluţiei negative a titlurilor din sectorul tehnologiei.

”Următoarele două săptămâni vor fi volatile, atenţia fiind îndreptată către raportul din SUA referitor la inflaţie, şedinţa de politică monetară a Fed şi mai multă claritate privind impactul variantei omicron”, a spus Edward Moya, amalist senior la firma Oanda.

Date din această săptămână au arătat accelerarea inflaţiei în Europa, care a atins un nivel record în Germania. Banca Centrală Europeană afirmă însă în continuare că inflaţia va fi tranzitorie.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut vineri cu 0,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,44%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 0,26%, iar IBEX 35 cu 0,7%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.