Acţiunile europene au închis vineri în scădere, marcând şi primul declin săptămânal din ultimele şapte săptămâni, îngrijorării fiind îngrijoraţi de impactul economic al noilor restricţii adoptate de guverne din cauza Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut vineri cu 0,3%, după ce s-a aflat aproape de un maxim record în timpul tranzacţiilor. Pe ansamblul săptămânii indicele a scăzut cu 0,1%.

Declinul acţiunilor europene a survenit în urma informaţiei că Austria va deveni prima ţară din vestul Europei care va reimpune o carantină generalizată în această toamnă, pentru a combate infectările cu noul coronavirus.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a spus că situaţia legată de coronavirus din ţară este atât de gravă încât nu poate fi exclusă o carantină care să includă şi persoanele vaccinate.

”Orice gând că vaccinurile vor oferi o cale pentru un Crăciun mai normal pare să fi dispărut în ceaţă deocamdată, cel puţin în Europa, cu toate că există temerea că acest lucru se va extinde la nivelul regiunii”, a declarat Michael Hewson, analist şef la CMC Markets.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,4%, iar sectoarele cele mai expuse la ciclurile economice, precum băncile, producătorii auto şi sectorul călătoriilor şi turismului au consemnat scăderi de 1,5%-2,2%.

Indicele italian FTSE MIB şi cel spaniol IBEX 35 au coborât cu circa 1,5% fiecare.

Acţiunile europene au înregistrat o serie de maxime în această lună, datorită unor profituri peste aşteptări raportate de companii, care au ajutat investitorii să treacă peste îngrijorările legate de presiunile inflaţioniste.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a declarat că inflaşia din zona euro se va atenua şi să BCE nu ar trebuie să înăsprească politica monetară, măsură care ar risca să sufoce redresarea economică, ea sugerând că achiziţiile de obligaţiuni vor continua şi anul viitor.

BCE va decide viitorul programelor de achiziţii de obligaţiuni la şedinţa sa din 16 decembrie.

Acţiunile Ryanair au scăzut cu 2,3% în urma anunşuui că intenţionează să se delisteze de la bursa din Londra, din cauza costurilor legate de menţinerea unei listări suplimentare.

Titlurile grupului Hermes, din sectorul produselor de lux, au urcat cu 5,2%, după o creştere de peste 6% în şedinţa anterioară, pe fondul discuţiilor din piaţă că acesta ar putea fi inclus în indicele Eurostoxx 50, în cadrul unei evaluări din decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.