Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în declin cu peste 7%, la cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni, şi au intrat în aşa-numita piaţă ”bear”, în condiţiile în care prăbuşirea preţurilor petrolului, cu circa 30%, a amplificat îngrijorările legate de declanşarea unei recesiuni profunde în urma epidemiei de coronavirus. Indicii de pe Wall Street sunt la rândul lor în declin cu peste 7%, tranzacţiile fiind suspendate temporar la începutul şedinţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 7,4%, marcând cea mai slabă evoluţie după criza financiară din 2008-2009. Sub-indicele pentru petrol şi gaze a suportat cele mai mari pierderi, de aproape 17%, în urma declinului cotaţiilor petrolului.

Evaluarea companiilor europene a scăzut cu aproape 3.000 de miliarde de dolari de când epidemia de coronavirus a declanşat declinul acţiunilor la nivel mondial, în luna februarie.

“Pe termen scurt, cei care simt impactul declinului acţiunilor acţionează imediat, îşi reduc cheltuielile, investiţiile, în timp ce câştigătorii reacţionează mult mai gradual”, a declarat un trader.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 7,7%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8,39%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 11,17%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 7,9%. Acţiunile din Norvegia, expuse la piaţa petrolului, au coborât cu 9,4%, cel mai grav declin din ultimii 30 de ani.

Titlurile BP şi Royal Dutch Shell au scăzut cu aproape 20%, iar acţiunile companiei norvegiene Panoro Energy cu 39%.

Acţiunile Tullow Oil au scăzut cu aproape 32%.

Toate sub-sectoarele europene au scăzut puternic, indicii pentru sectoarele minier, auto şi bănci coborând cu circa 10%.

Acţiunile operatorului aerian low-cost Ryanair au închis în coborâre cu 1,9%, după un anunţ privind suspendarea unor noi curse, către şi dinspre Italia, din cauza epidemiei.

Pieţele anticipează că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile la şedinţa de politică monetară de joi, după o măsură similară luată de băncile centrale din Statele Unite, Canada şi Australia, săptămâna trecută.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu până la 7,3%, S&P 500 cu 7,2%, iar Nasdaq cu peste 6%, evoluţii care au dus la suspendarea timp de 15 minute a tranzacţiilor, la începutul şedinţei bursiere.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu 29,07%, după o scădere de 30% pe parcursul tranzacţiilor, la 32,11 dolari pe baril. Cotaţia petrolului american WTI a scăzut cu 30,98%, la 28,49 dolari pe baril, cea mai slabă evoluţie din 1991.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.