Acţiunile companiei de plăţi Block, fondată de Jack Dorsey, au scăzut cu 19% după ce o firmă de investiţii speculative, de tipul short selling, a spus că aceasta facilitează frauda prin controale insuficiente şi umflarea bazei de utilziatori a Cash App, care este un indicator cheie al performanţelor sale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firma de vânzări în lipsă Hindenburg Research a descris joi sistemele interne ale lui Block ca fiind ”vestul sălbatic al conformităţii”.

”Investigaţia noastră de doi ani a concluzionat că Block a profitat sistematic de datele demografice despre care pretinde că o ajută”, a spus Hindenburg în raportul său.

Firma de cercetare a spus că aplicaţia Cash App a companiei Block a prosperat din deservirea clienţilor ”nebancaraţi”.

Raportul susţine că aceşti clienţi nebancaraţi au fost implicaţi în activităţi criminale sau ilicite.

Hindenburg a susţinut, de asemenea, că programele de conformitate ale Cash App sunt deficitare.

Ca parte a investigaţiei sale de doi ani, Hindenburg a vorbit cu mai mulţi foşti angajaţi, care au descris cum au fost suprimate îngrijorările interne şi cum au fost ignorate îngrijorările utilizatorilor, chiar dacă presupusa ”activitate criminală şi fraudele sunt răspândite pe platforma sa”.

Raportul amplu al companiei include capturi de ecran ale sistemelor interne şi mesajele angajaţilor. De asemenea, subliniază presupusele raportări financiare greşite.

Până la 35% din veniturile Cash App sunt derivate din comisioanele interbancare, a susţinut Hindenburg.

Sunt venituri de aproximativ 892 de milioane de dolari despre care Hindenburg a spus că ar trebui să fie plafonate prin lege.

Dar Block, cunoscută anterior sub numele de Square, evită acel plafon de reglementare impus instituţiilor financiare mari prin direcţionarea veniturilor printr-o bancă mică, potrivit Hindenburg.

Metoda de rutare a băncilor mici este una folosită de PayPal, rivala Block, şi care a determinat o anchetă a Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare.

”O solicitare pe care am depus-o la SEC, potrivit Legii privind libertatea de informare (FOIA), indică faptul că Block ar putea face parte dintr-o investigaţie similară”, a scris Hindenburg.

PayPal nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Hindenburg a contestat practicile Cash App în timpul pandemiei de Covid, când guvernul a emis cecuri de stimulare adulţilor americani calificaţi.

Raportul susţine că blocajele ”au reprezentat o ameninţare existenţială” pentru afacerile esenţiale de servicii comerciale ale Block.

”CEO-ul Jack Dorsey a postat pe Twitter că utilizatorii ar putea primi plăţi guvernamentale prin intermediul Cash App ”imediat” fără ”să fie nevoie de cont bancar”, datorită tehnologiei sale fără fricţiuni”, se spune în raport.

La doar câteva săptămâni de la livrarea de către Cash App a primei runde de plăţi guvernamentale, statele au încercat aparent să recupereze plăţile suspectate frauduloase – ”Statul Washington dorea mai mult de 200 de milioane de dolari înapoi de la procesatorii de plăţi, în timp ce Arizona a căutat să recupereze 500 de milioane de dolari”, a spus Hindenburg, citând mai mulţi foşti angajaţi.

Citând interviuri cu foşti angajaţi, Hindenburg a susţinut că ”presiunea din partea conducerii a dus la un model de nerespectare a legilor anti-spălare a Banilor (AML) şi cunoaşte-ţi clientul (Know Your Customer-KYC)”.

Raportul notează că ”acesta părea a fi un efort de a creşte baza de utilizatori a Cash App, nerespectând strategic regulile împotriva spălării banilor (AML)”.

Pentru a testa teoria, vânzătorul în lipsă a deschis conturi în numele fostului preşedinte Donald Trump şi al CEO-ului Tesla Elon Musk, apoi a obţinut un card Cash App, numit Cash Card, sub ”cont evident fals al lui Donald Trump”, se spune în raport.

Cardul care poartă numele lui Trump a sosit ”imediat” prin poştă.

”Foştii angajaţi au estimat că 40%-75% dintre conturile pe care le-au examinat erau false, implicate în fraude sau erau conturi suplimentare legate de o singură persoană. În concluzie, credem că Block a indus în eroare investitorii cu privire la valorile cheie şi a îmbrăţişat ofertele de pradă şi cele mai proaste practici de conformitate pentru a alimenta creşterea şi a profita din facilitarea fraudei împotriva consumatorilor şi a guvernului”, se arată în raport.

Block a răspuns la raportul Hindenburg joi, mai târziu, joi.

”Intenţionăm să colaborăm cu SEC şi să explorăm acţiuni în justiţie împotriva Hindenburg Research pentru raportul inexact şi înşelător pe care l-au îpublicat astăzi despre afacerea noastră Cash App”, a spus compania într-un comunicat de presă.

”Suntem o companie publică înalt reglementată, cu dezvăluiri regulate şi avem încredere în produsele noastre, raportări, programe de conformitate şi controale. Nu vom fi distraşi de tacticile tipice ale vânzătorilor în lipsă”, a adăugat Block.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.