O sută de fete din România şi Republica Moldova îmbrăcate în ii, cu o vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din toate zonele geografice ale României, au defilat, miercuri seară, la Universitatea din Galaţi, cu scopul de a promova tradiţia, arta şi valorile româneşti. Colecţia a mai fost prezentată în oraşe precum Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi, Shanghai sau Dubai, Tokyo sau Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua Unirii Principatelor a fost marcată la Galaţi printr-o acţiune inedită în holul Universităţii ”Dunărea de Jos”. Astfel, o sută de fete din România şi Republica Moldova, îmbrăcate în ii, cu o vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani, au defilat în holul Universităţii, putând fi admirate costume populare din toate zonele geografice al ţării.

Potrivit organizatorilor, scopul acţiunii a fost de a promova tradiţia, arta şi valorile româneşti.

”Costumele fac parte din colecţia etnografică Flori de Ie. Am costume din Arad, Beiuş, Caransebeş, Oltenia, Gorj, Mehedinţi, de peste tot...Sunt diverse şi cât mai frumoase. Am luat în calcul să scot în evidenţă vechimea costumelor; sunt costume cu o vechime de 70-140 de ani. Anul trecut, pe 24 ianuarie, am fost la Palatul Culturii din Iaşi, iar acum am venit la Galaţi, unde parada este cu o sută de fete, pentru că este anul centenar. Am venit la Galaţi pentru că am fost invitaţi şi pentru că Româmia nu e doar la Iaşi sau Bucureşti, România e peste tot şi cred că e bine ca măcar o dată pe an să ne readucem aminte deînaintaşii noştri şi de ce au înfăptuit ei pentru ca noi să fim astăzi aşa cum suntem”, a spus Cristina Chiriac, fondator al acţiunii ”Flori de Ie”.

Colecţia ”Flori de Ie” cuprinde peste 150 de costume tradiţionale româneşti, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac său metalic.

În trecut, colecţia a fost prezentată în oraşe precum Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi, Shanghai sau Dubai, Tokyo, Chişinău, iar în continuare, iniţiatorii acţiunii doresc să organizeze o astfel de paradă şi la Barcelona. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.